Вони не були якимось разовим явищем: Як зараз виглядають русла древніх річок на Марсі (фото)

На Марсі річки були приблизно в той же самий період, коли на Землі тільки починало формуватися життя.

Міжнародна команда вчених опублікувала унікальні фото стародавніх річкових систем, які існували на Марсі близько 3,7 мільярда років тому. Знімки та результати свого дослідження команда вчених на чолі з геологами Франческо Салезія і Вільямом МакМахон з Утрехтського університету (Нідерланди) опублікували в журналі Nature Communications, а коротко про роботу повідомляється на сайті Музею природознавства Лондона, інформують Патріоти України.

Вчені вивчають знімки, зроблені за допомогою камери високої роздільної здатності HiRISE, встановленій на апараті Mars Reconnaissance Orbiter американської місії NASA. Вони були виконані всередині гігантського ударного кратера Еллада, розташованого в південній півкулі Марса.

На скелях помітні шаруваті відкладення каменів, причому їх ширина досягає 200 метрів. Висока деталізація знімків дозволила експертам стверджувати, що це - осадові породи, утворені проточною водою.

На думку дослідників, стародавні марсіанські річки безперервно зсовували свої русла, створюючи піщані мілини. Сліди цих процесів видно на знімках. Причому зображення доводять, що ці процеси відбувалися протягом дуже тривалого періоду часу.

"Річки, які утворили ці камені, не були якимось разовим явищем. Ймовірно, вони були активні протягом десятків або сотень тисяч років", - пояснив співавтор дослідження Джоел Девіс.

Також встановлено, що дана ділянка була сформована річками понад 3,7 мільярда років тому. Це був приблизно той же період часу, коли на Землі тільки починало формуватися життя.

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...