Врятувати "Січ-2-1": КБ "Південне" починає другу спробу налагодити роботу єдиного українського супутника, котрий вже майже місяць перебуває на орбіті Землі

Як відомо, центру управління польотом досі не вдалося скорегувати орбіту супутника так, щоб майже обезживленному сателіту вистачало світла для штатної роботи сонячних батарей. Наразі світло на панелі потрапляє лише відображеним від Землі

КБ "Південне" відкидає свою провину у некоректній роботі супутника і заявило про поновлення льотних випробувань виведеного на орбіту 13 січня 2022 року ракетою-носієм Falcon 9 виготовленого у Дніпрі супутника Січ-2-1, повідомляють Патріоти України.

"Майже всі бортові системи супутника є новими розробками з використанням сучасного комплектування від провідних виробників супутникових компонентів", – заспокоює розробник.

Також на підприємстві повідомили, що запуск на сонячно-синхронну орбіту відбувся через агрегатора ISILaunch за вимогами компанії SpaceX (супутник проходить над будь-якою точкою земної поверхні в один і той же місцевий сонячний час.-ред.). При цьому не роз'яснюється, чи були прийняті достатні заходи обома сторонами, щоб український сателіт не опинився у нічній зоні, чи то був свідомий ризик.

Запуск коштував Україні 1,8 млн доларів. Один мільйон доларів зі цієї суми був витрачений на придбання об'єму під обтічником та ваги корисного навантаження (без систем відокремлення, без систем енергозабезпечення, без вартості послуг, пов'язаних з оформленням імпорту, розмитненням тощо).

Також компанія виправдовується, що для кріплення супутника до ракети-носія не використовувався адаптер виробництва КБ "Південне" (котрий, треба думати, міг запобігти потрапляння "Січі" у зону вічної тіні.-ред.) через відсутність впевненості у позитивних результатах сертифікації.

Нагадаємо, що супутник Січ-2-1 (він же Січ-2-30) використовуватиметься як у цивільній сфері так і для забезпечення питань безпеки України. Через два тижні після запуску виявилося, що супутник залишився на орбіті без енергії.


Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...

В Ірані репера Томаджу Салехі, який підтримує Україну, засудили до смертної кари

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:40

Влада Ірану, яка раніше засудила до смертної кари українського ведучого, винесла смертний вирок реперу Томаджу Салехі. Покарання виконавець отримав через участь в антиурядових протестах 2022-2023 років. Як пише Reuters, репера визнали винним у "поширен...