Вважає себе українцем: Єдиний темношкірий ліквідатор аварії на АЕС розповів, як потрапив у Чорнобиль (відео)

Уродженець Харкова Ігор Хиряк у 1986 році був солдатом радянської армії, полк якого спрямували до Чорнобиля.

Ігор Хиряк вважає себе українцем. Фото: скріншот з відео.

Темношкірий ліквідатор аварії на Чорнобильській атомній електростанції, про якого ходили легенди, зараз живе у російському Череповці. Попри це вважає себе українцем, зазначають Патріоти України.
"Чому сценаристи серіалу-бестселера "Чорнобиль" не дали ролей темношкірим акторам" - так авторів стрічки розкритикувала британська сценаристка та акторка Карла Мері. У користувачів інтернету її критика викликала радше сміх. Утім, принаймні один темношкірий ліквідатор на ЧАЕС був, і журналісти його знайшли. Ігор Хиряк у 1986 році служив у радянській армії.

Він народився в Харкові, але все життя живе у російському Череповці. Батько залишився в Україні, з ним майже не спілкується. Востаннє Ігор був на історичній батьківщині як солдат-строковик. "Я восени 1985 року був призваний з Череповця в армію. За розподілом потрапив в понтонно-мостовий полк до Києва. У зв'язку з аварією полк був направлений до Чорнобиля. Першочергове завдання було - навести переправу через Прип'ять, щоб евакуювати громадян", - розповів він.

Каже, як і усі в ті часи, не розумів ні масштабів того, що сталось, ні чим це загрожує йому та всім, хто опинився в зоні ядерної катастрофи. "Ніхто не знав, куди їде. Було оголошено, що це навчання, що ворог застосував ядерну зброю і треба застосовувати засоби хімічного захисту", - згадує Ігор Хиряк.

Після виходу серіалу "Чорнобиль" Ігор став місцевою знаменитістю. За місяць роздав з десяток інтерв’ю і навіть побував у Москві на ток-шоу. Каже, що серіал "Чорнобиль" дивився, але багато в ньому вигадано. Утім, це ж художній фільм. Наприклад, пиячити солдатам було суворо заборонено. Саму появу фільму про події 1986 року в Україні вважає дуже корисною.

Ігор Хиряк уже пенсіонер, але далі працює на рідному підприємстві, грає в КВН та бере участь у реконструкціях баталій 1812 року, причому на боці французів. Крім того, він мріє колись знову побачити ЧАЕС.

Джерело: ТСН.ua

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...