Ви будете дуже здивовані! Після 18:00 їсти можна, а шоколад не шкідливий: ТОП-20 найпопулярніших міфів про харчування

На сьогодні існує безліч теорій про здорове харчування. Одні розділяють продукти, інші користуються спеціальними схемами й дотримуються витончених дієт. Теорія про здорове харчування обросла десятками міфів і забобон, через які дехто боїться міняти не тільки свій раціон, але й звички в кращий бік, передають Патріоти України.

Що потрібно з'їдати протягом дня, наскільки корисно роздільне харчування і які продукти дійсно не варто поєднувати, розповіла дієтологиня Світлана Фус. Також експертка викрила популярні міфи про харчування та повідала, які існують ефективні схеми в боротьбі з зайвою вагою.

Міф №1: Не можна їсти після 18.00

Правда: Не рекомендується щільно їсти за 3-4 години до сну.

За 3-4 години до сну їжа не повинна містити багато сирих овочів і фруктів (кислот і клітковини), оскільки вони можуть викликати апетит і провокувати інтенсивну роботу травної системи. У цьому разі організм погано висипається.

Передусім це стосується тих, хто схильний до здуття, бурління та інших симптомів проблем із травленням. Увечері слід вживати каші, тушковані овочі, порцію нежирного м'яса або риби. Головне – дібрати для себе той варіант їжі, який забезпечить відчуття комфорту й дасть можливість не під'їдати ці три-чотири години до сну.

Міф №2: Темний хліб корисніший за білий.

Правда: Калорійність чорного та білого хліба майже однакова.

У цьому випадку прирівнювати калорійність до корисності – це неправильно. Хліб необхідно ділити на цільнозерновий і з борошна вищого сорту. Темний і білий хліб часто роблять зі звичайної пшеничної муки, тільки до складу чорної хлібини входить невелика кількість солоду.

Існує 2 фактори: корисність і калорійність. Корисність – це більше харчових волокон, вітамінів і мінералів. А калорійність – зовсім інше поняття (розрахункова одиниця виходячи зі змісту білків, жирів і вуглеводів: її можна підрахувати). Але білки, жири та вуглеводи за відсутності вітамінів і мінералів – це більш порожня їжа, яка дає тільки калорійність.

Міф №3: Свіжовичавлені соки корисні в необмежених кількостях.

Правда: Залежно від вашої денної норми фруктів.

Якщо ви вживаєте фрукти і ягоди – це вже частина денної норми глюкози. Виходячи з цього, добова норма споживання соку – 200-250 мл за раціонального харчування. А це – всього одна склянка.

З погляду корисності: яблуко, будь-який інший фрукт або ягоди корисніше їсти в цілісному вигляді, ніж у вигляді соку. Тому говорити про добову норму соку немає сенсу. Головне розуміти, скільки фруктів повинно бути у вашому денному раціоні.

Міф №4: Шоколад шкідливий для фігури

Правда: Шматочок гіркого шоколаду піде лише на користь.

Масло-какао, як і саме какао, має низку корисних властивостей для нашого організму. Якщо воно входить і вписується в калорійність, у співвідношення білків, жирів і вуглеводів добового раціону, тоді цей продукт може регулярно використовуватися в раціоні.

Міф №5: Хто менше їсть, той худне.

Правда: Худне той, хто їсть 4-5 разів на день.

Для того, щоб худнути – потрібно їсти, а не відмовлятися від прийомів їжі. Можна організовувати собі і 4-х, і навіть 5-разове харчування залежно від того, наскільки ви голодні. Коли за один прийом їжі надходить відразу багато нутрієнтів, то всмоктуваність і хімічне засвоєння погіршується. Тому оптимальний варіант – розділити прийоми їжі на 4-5 разів.

Міф №6: Щодня потрібно випивати 1,5-2 літра води.

Правда: Денна норма для дорослої людини – 30-40 мл на 1 кг маси тіла.

Є певний об'єм рідини, який організм повинен отримувати обов'язково. Вважається, що для дорослого – це 30-40 мл на 1 кг маси тіла. Якусь частину рідини ми отримуємо з їжею, а інша частина має надійти з питною водою.

Міф №7: Від жирів потрібно відмовитися.

Правда: Повністю не варто, шкоди завдає тільки їх надлишок в організмі.

Рекомендується купувати вершкове масло 82,5% жирності, щоб отримати максимальну користь від тих жиророзчинних компонентів, які там є.

Міф №8: Оливкова олія низькокалорійна.

Правда: В ній стільки ж калорій, скільки і в будь-якій іншій олії.

Найкорисніші олії: льняна (містить омега-3 жирні кислоти), оливкова (містить мононенасичені жирні кислоти), в соняшниковій олії багато вітаміну Е. Тому кожна з олій може бути в раціоні, важлива її кількість (1 г жиру – 9 кілокалорій, у будь-якій олії).

Міф №9: Вуглеводи шкідливі.

Правда: Нам потрібні і прості вуглеводи, і складні

В організмі зі складних вуглеводів все одно утворюються прості вуглеводи. Тому необхідно знати допустиму норму простих вуглеводів і кількість продуктів зі складними вуглеводами, що вживаються протягом дня.

Міф №10: Коричневий цукор корисніший ніж білий.

Правда: Коричневий цукор – той же білий, з тими ж калоріями і можливою шкодою для здоров'я.

Міф №11: Найкращий десерт – фрукти.

Правда: Фрукти краще вживати перед основним прийомом їжі.

Тоді це поліпшить засвоєння нутрієнтів. Вживати фрукти в якості перекусу – теж хороший варіант.

Міф №13: Фрукти корисні так само, як і овочі

Правда: Важливо, щоб у раціоні були присутні 4 порції овочів і 1 порція фруктів на день.

У раціоні повинні бути і овочі, і фрукти, важливо їхнє співвідношення в добовому раціоні. Розглянемо глюкозу як основний простий вуглевод, який може викликати різке підвищення рівня інсуліну і спровокувати відкладення жиру. У такому разі нам потрібно, щоб фрукти й овочі надходили в різних пропорціях в нашому харчуванні. Тому співвідношення 4 порції овочів і 1 порція фруктів на день – це нормальний варіант. Тоді не буде надлишку глюкози.

Міф №14: Картопля – абсолютно непотрібний продукт

Правда: Крохмаль – основний складний вуглевод.

Усі складні вуглеводи діляться на 2 класи: баластні речовини (клітковина, пектини, геміцелюлоза і т.д.) і крохмаль.

Нам важливо складні вуглеводи ділити таким чином, щоб вони не "приїдалися". Для людини, яка харчується одноманітно протягом тривалого часу, вся здорова їжа стає "однаковою". Урізноманітнивши раціон, ми можемо досягти стабільності в харчуванні й не допустити зривів.

Тому картопля – це той продукт, який можна додавати до свого раціону 1-2 рази на тиждень замість каш (у печеному або вареному вигляді; в шкірці – "у мундирах"). Вона дає гарне відчуття насичення і може урізноманітнити ваш раціон.

Рослинні білки, які містяться в каші, менш повноцінні, ніж білок, що міститься в картоплі. До того ж, у картоплі немає глютену.

Міф №15: Зелена кава, грейпфрут, кориця, хрін, імбир – жиророзчинні продукти.

Правда: Вживання цих продуктів у нормальній кількості не спалює жир.

А споживання їх у великій кількості призведе до перенапруження серцевого м'яза. Так, на тлі вживання імбиру й кави серце починає частіше скорочуватися. Кориця стимулює вироблення травних ферментів, за рахунок чого підвищується фізична робота організму.

Міф №16: Без допомоги синтетичних вітамінів неможливо заповнити запаси звичайним харчуванням.

Правда: Засвоєння вітамінів і мінералів залежить більшою мірою від того, як ми їх поєднуємо і чим запиваємо.

Також важливо, чи багато ми їмо компонентів, які викликають перевитрату певних речовин, що повинні міститися в нашому організмі і виконувати свою функцію.

Наприклад, якщо вживати велику кількість цукру, завжди зменшуватимуться запаси міді, марганцю, хрому, цинку, селену.

У цьому разі йде нестача таких елементів не тому, що їх мало надійшло з продуктами харчування, а через те, що базовий раціон не збалансовано.

Якщо харчування збалансоване, різноманітне, і у вас немає відхилень у роботі травної системи, тоді додатково приймати синтетичні вітаміни не потрібно.

Міф №17: Солодощі для діабетиків можна їсти в необмежених кількостях.

Правда: Цукрозамінниками в них виступає фруктоза. Її надлишок призводить до утворення жиру.

Крім того, важливий і інший склад продукту. Адже якщо цей продукт для діабетика, то це не означає, що він корисний за іншими компонентами (жирами, білками й вуглеводами). Краще замініть звичні солодощі сухофруктами і фруктами.

Міф №18: Рідкі дієти зменшують шлунок.

Правда: Не зменшують.

Наш шлунок – це м'язовий мішок, який може як розтягуватися, так і скорочуватися. Звичайно, якщо за кожен прийом з'їдати по 4 літри, то його еластичність знижується, а властивість скорочуватися погіршується.

Але рідкі дієти погані ще й із того погляду, що в нас є зуби, які обов'язково повинні жувати. Тверда їжа в процесі пережовування стимулює роботу травної системи. А рідка дієта може вести до атрофічних процесів: зниження перистальтики і рухової активності травного тракту.

Міф №19: Яловичина краща, ніж свинина.

Правда: Тільки якщо подивитися на хімічний склад щодо жирних кислот.

Якість м'яса визначається рівнем ліпідів і вмістом незамінних поліненасичених кислот у них – лінолевої та арахідінової.

Арахідінова кислота синтезується в організмі тварин, але матеріалом її синтезу служить лінолева кислота. У свинині вдвічі більше незамінних жирних кислот, ніж в іншому м'ясі. Через жирність свинина вважається важким для організму продуктом.

Насправді, свинячий жир "обмилюється" в організмі за температури 36 градусів, тобто за природної температури людського організму. Це означає, що перетравлення свинини відбувається без зайвої напруги. І працювати, підвищуючи температуру для "обмилювання" й розщеплення свинячого жиру, організму не треба.

А ось для перетравлення яловичини знадобиться температура 41-48 градусів, для баранини і ще більше – 44-52 градуси. Та й жовчі доведеться виробити більше звичайного, а ферменту ліпази виробити понад міру. Отже, і печінка, і підшлункова залоза, і жовчовивідні шляхи напружуються надміру саме від яловичини та баранини. Тому свинина в невеликій кількості може бути в нашому раціоні.

Міф №20: Випити натщесерце склянку теплої води з соком лимона або содою – дуже корисно.

Правда: Це залежить від рівня кислотності в шлунку.

Такий прийом слід розглядати з різних боків. Наприклад, у людей із низькою кислотністю склянка води з соком лимона стимулюватиме роботу травної системи. У людини з високою кислотністю це може спровокувати гастрит.

Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...

"Я був не згоден із політикою своєї країни": Росіянин розповів, чому воює у складі 3-ї штурмової бригади

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:26

Боєць на позивний "Барсік" 2014 року приїхав з Росії та долучився до "Азову", щоб захищати Україну. 2022 року він знову пішов на фронт та воює у складі 3 штурмової бригади. Про це він сказав в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Український ...