Ви будете вражені! Розкрито причину агресивного раку кишківника

Дослідники з Онкологічного центру Фреда Хатчінсона в США розкрили новий фактор, що погіршує прогноз для пацієнтів з колоректальним раком, передають Патріоти України.

Згідно з результатами наукової роботи, опублікованими в журналі Nature, бактерія, що живе в порожнині рота, здатна переміститися в кишківник і спровокувати утворення агресивних пухлин.

Вивчивши пухлини колоректального раку, видалені у 200 пацієнтів, вчені виміряли рівні Fusobacterium nucleatum – бактерії, яка, інфікує пухлини. Приблизно в 50% випадків вони виявили, що в пухлинній тканині частіше зустрічаються бактерії тільки певного підтипу.

Тип Fna C2, який проникає в пухлини, набув особливих генетичних особливостей, які дозволяють йому переміщатися з рота через шлунок, протистояти шлунковій кислоті, а потім рости в нижніх відділах шлунково-кишкового тракту.

Пацієнти з колоректальними пухлинами, що містять Fusobacterium nucleatum, мають погану виживаність та найгірший прогноз порівняно з пацієнтами без цього мікроба. Таким чином, терапія та скринінг, націлені на ці мікроорганізми, допоможуть людям, які наражаються на високий ризик розвитку більш агресивного колоректального раку.

Вражаюче відкриття! Астрономи виявили рекордну за розмірами планету, в понад чотири рази більшу за Землю

четвер, 9 травень 2024, 17:56

Астрономи виявили нову планету, яка має щонайменше пару рекордів. Хоча вчені ще багато чого не знають про цей не такий вже й далекий за космічними мірками світ, відомо, що планета перебуває в зоні населеності своєї зірки, а значить, там може бути вода ...

Втік зі служби, ще й вихвалявся цим: ДБР затримало дезертира з Франківщини

четвер, 9 травень 2024, 17:28

Правоохоронці затримали військовослужбовця, який вихвалявся, що не повернеться на службу та підбурював до втечі інших військових.Про це повідомили у Державному бюро розслідувань, передає "Еспресо.Захід". Фігурант проходив службу в одній з військових ча...