Ви будете здивовані: ТОП-7 продуктів, які псують настрій

Багатьом улюбленим та смачним продуктам бракує поживних речовин. А часте вживання такої їжі змушує відчувати себе розхитаним та незадоволеним. Мова йде не про депресію, а банальне погіршення настрою. Якщо ви не знаєте, в чому причина вашого незадоволення, можливо, варто переглянути свій раціон, передають Патріоти України.

"Одні з основних причин поганого настрою криються раціоні – занадто багато цукру, крохмалю і рафінованих вуглеводів. Якщо ви їсте занадто багато цих продуктів, то можете зіткнутися з різкими стрибками рівня цукру в крові, що може призвести до таких симптомів, як поганий настрій, дратівливість, занепокоєння, втома і труднощі з концентрацією уваги", – розповідає дієтолог Клаудія Сміт.

Комфортна їжа, така як печиво або картопля фрі, активує тригери винагороди в нашому мозку. Вони дають нам щось, що ми з нетерпінням чекаємо – через це різко зросли продажі таких продуктів, коли почалася пандемія COVID-19.

"Емоційне харчування – це циклічний процес, коли поганий настрій призводить до того, що ми їмо продукти, які можуть підвищити рівень цукру в крові, даючи нам дозу дофаміну. Але потім він падає, а ми починаємо відчувати себе винними.

Це поєднання часто змушує нас відчувати брак задоволення, почуття провини, сорому і жалю" – розповідає психолог Лі Чамберс. Крім того, споживання дуже смачних продуктів часто призводять до переїдання. Комфортні продукти, що викликають поганий настрій, мають кілька спільних рис.

Спочатку вони викликають підвищення рівня цукру в організмі, а потім – зниження, що призводить до млявості, занепокоєння і дратівливості. Але ефект погіршення настрою більш ніж фізіологічний. Багато людей вважають певні продукти здоровими або шкідливими. Коли вони їдять шкідливі продукти, то можуть відчувати сором, печаль або злість.

Важливим фактором комфортного самопочуття є помірність, вважає дієтолог Тай Ібітоє. "Регулярне і надмірне споживання продуктів з високим вмістом жиру і цукру може негативно вплинути на настрій, але вживання тільки одного печива може принести задоволення і комфорт деяким людям".

Які продукти можуть викликати погіршення настрою?

Алкоголь

Невелика кількість алкоголю може спочатку поліпшити ваш настрій, але регулярне або надмірне вживання – погіршить його. Цим не здивуєш тих, хто хоч раз страждав від похмілля. В клініці Майо рекомендують вживати не більше одного напою вдень, наприклад, келих вина.

Сода

Солодка вода містить прості цукри, які швидко засвоюються організмом, що призводить до підвищення рівня цукру. І проста заміна солодкої води дієтичною версією не вирішить проблему, оскільки підсолоджувачі також можуть впливати на настрій, зокрема викликати занепокоєння. Дослідження 2014 року показало зв'язок між підсолодженими напоями та депресією серед літніх людей. Вода і чай – найкращі альтернативи напою.

Кофеїн

Дієтолог Тай Ібітоє рекомендує обмежити напої, такі як чай з кофеїном і каву та замінити їх іншим безалкогольним напоєм. За даними Medical Daily, напої з кофеїном змушують мозок виділяти гормони дофамін і серотонін.

Це добре в невеликих дозах, але якщо випити занадто багато кофеїні (часто лише одна додаткова чашка) – це може призвести до дратівливості і стривоження.

Рекомендації по кількості вживання кави постійно змінюються, але клініка Майо пропонує пити не більше чотирьох чашок кави в день.

Випічка

За словами Клаудії Сміт, печиво та тістечка переповнені інгредієнтами, які погіршують настрій, такими як цукор. Позитив у тому, що зменшення споживання випічки може призвести до швидких результатів, що підвищують настрій.

"Спробуйте скоротити споживання цукру, відмовившись від тістечок, печива, солодких напоїв або підсолоджувачів на кілька днів, і зверніть увагу, як ви себе почуваєте. Позитивні наслідки часто можна відчути дуже швидко, навіть протягом декількох днів", – розповідає дієтологиня.

Картопля фрі

Картопля фрі сповнена насичених жирів, рафінованих вуглеводів і надлишку солі. Це стає наслідком енергетичних сплесків і збоїв, пов'язаних з поганим настроєм і виснаженням.

Складні вуглеводи, такі як цільне зерно, коричневий рис і кіноа повільніше підвищує рівень глюкози. "Вибір цих продуктів допоможе мозку отримувати більш стабільний потік енергії для кращого функціонування", – розповідає Тай Ібітоє.

Оброблені продукти

Незалежно від того чіпси чи піца, готові до вживання оброблені продукти можуть викликати жахливі настрої. Вони містять велику кількість рафінованих цукрів, насичених жирів та консервантів. Разом ці інгредієнти викликають енергетичні збої, як наслідок – втома і зменшенням мотивації. Це не означає, що ви повинні ніколи їх не їсти. Сміт рекомендує орієнтуватися на здорове харчування, але дозволяти собі інколи улюблені ласощі.

Запаковане м'ясо

Білок є невід'ємною частиною здорової дієти, але деякі білки засвоюються організмом краще ніж інші. Запаковане м'ясо насичене енергозберігаючими консервантами і добавками, які викликають перепади настрою і здуття живота.

Як альтернативу можна вживати м'ясо птиці, риби, яйця, боби і домашні ковбасні вироби. Ці багаті білком продукти дійсно можуть поліпшити ваш настрій, залишаючи вас щасливими, насиченими і зарядженими енергією.

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...