Видали арабською на гроші гетьмана Мазепи: Знайдено унікальне Євангеліє (фото)

В Алеппо в 1706-1708 роках було надруковано кілька видань "Євангелія", причому за підтримки декількох спонсорів, серед яких був і Іван Мазепа.

У Лівані знайшли незвичайне раритетне Євангеліє, видання якого спонсорував відомий український гетьман Іван Мазепа, повідомляють Патріоти України.

Так, в кінці 2019 року, коли Православна церква України (ПЦУ) отримала Томос під час відвідування Баламандського монастиря, в спеціальному Центрі консервації було виявлено раритетну знахідку.

"З'ясувалося, що один сирієць з Латакії звернувся в майстерню з проханням про реставрацію книги ... Важко передати відчуття в той момент, коли ми тримали в руках цю історичну реліквію. Завдяки цій знахідці примірника "Євангелія" на території Антіохійського патріархату ми приєдналися до тих українців та дослідників, які все-таки тримали його в руках", - розповів надзвичайний і повноважний посол України в Лівані Ігор Осташ.

За його словами, за весь час було знайдено кілька біблійних книг, але всі вони виявилися неповними. "Що ми можемо сказати точно сьогодні, - продовжує він. - Євангеліє від Івана Мазепи друкував Абдалла Захер, який тут, в Лівані, вважається першодрукарем. Його постать - ще одна ниточка між Ліваном і Україною".

Зазначимо, що в Алеппо в 1706-1708 роках було надруковано кілька видань "Євангелія", причому за підтримки декількох спонсорів, серед яких був і Іван Мазепа, Євангеліє якого і знайшли.

Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію

середа, 8 травень 2024, 15:44

Верховна Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні. Цей правовий режим діятиме щонайменше ще 90 днів, а саме до 11 серпня 2024 року. Про це повідомляють у Telegram-каналі нардепа Олексія Гончаренка та у Tel...

Готуйтеся до удару! Перший етап підвищення тарифу на електроенергію можуть провести вже у 2024 році - всього їх буде декілька

середа, 8 травень 2024, 14:50

Тариф на електроенергію в Україні можуть підвищити вже у 2024 році. Причина – дорожнеча відновлення об'єктів електроенергетики, для чого, за словами самих енергетиків, потрібен великий фінансовий ресурс. Загалом підвищення тарифу може пройти у кілька е...