Виготовлені в РФ та Білорусі: Які ліки можуть стати дефіцитом в Україні (список)

Українці найближчим часом можуть стикнутися з дефіцитом ліків і як наслідок - із загостренням хвороб. Про це попереджає президент Всеукраїнської Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України.

Він наголосив, що після того, як Рада заборонила постачання медпрепаратів з Росії і Білорусі, а заодно й ліки міжнародних компаній, вироблених в інших країнах, МОЗ досі не оприлюднив ліки, які потрапляють під цю заборону.

"Заборонимо, мезим, фестал – будемо менше їсти, німесулін – замінимо. А що робити з ліками для епілепсії? На 2019 рік в Україні було зареєстровано понад 50 тисяч таких хворих", - наголошує Сердюк. - "Гіпертонічна хвороба – мільйони людей приймають ліки які старанно підібрані і тримають тиск в нормі. Порушення ритму серця – терміново знайти кардіолога для заміни ліків, інакше: самостійна заміна - смертельно небезпечна процедура... Підвищений тиск: світова статистика – кожен третій має підвищений тиск. Це знову мільйони людей! Їх здоров’я під загрозою".

За його словами, щоб замінити ліки потрібен час, лікарі, аналізи. Мільйони людей не можуть швидко лягти в лікарні та перебувати в стаціонарі тиждень чи більше, щоб лікарі коректно, згідно з протоколами лікування, підібрали заміну препаратів, дозу, перевірила пацієнтів на алергію.

"Чиновник не буде відповідати за можливі наслідки заміни ліків. А це критично для багатьох хронічних захворювань – від цукрового діабету і до гіпертонічної хвороби", - зазначив Сердюк.

За його словами, в ЄС, кандидатом на вступ до якого ми стали, у випадку можливої відсутності ліків попереджають за 6 місяців.

"Починають інформувати пацієнтів та лікарів і поступово підбирається заміна препарату, його доза, перевіряється ефективність. Як зробити заміну сотень лікарських засобів в Україні, посеред війни, з розірваною логістикою, знищеними чи переповненими лікарнями, аби не втратити життя і здоров'я багатьох тисяч пацієнтів?" – запитує Сердюк.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...