"Виховання мільйонера": Як навчити дитину правильно розпоряджатися коштами

Мудрі батьки, як правило, мають дітей, котрі зігрівають їх в старості своєю турботою, а не допускають проблемами та тягнуть гроші з пенсій

Спілкування між батьками й дітьми на тему заробітку – дуже важливе. Адже дітей потрібно навчити заробляти та правильно розпоряджатися з грошима.

У молодшому віці, 6-10 років, батьки мають пояснити дитині, навіщо потрібні гроші, допомогти розібратися, як потрібно їх заощаджувати на різні цілі, наприклад, на іграшку або враження, розповів засновник соціального проєкту "Сімейний Бюджет" Любомир Остапів.

Після цього у дитини постає питання: "Де ж взяти гроші на мої цілі?" Батьки можуть дати ідеї заробітку, або ж самі запропонувати дитині роботу. Але це не про традиційну роботу, наприклад, помити посуд, яка і так є серед обов'язків членів сім'ї. Це про більш такі, разові задачі, які потребують сторонньої допомоги, наприклад, впорядкувати альбом, зробити діджитал фотографій, налаштувати смартфон.

За словами експерта, краще батькам долучати дітей до своїх робочих завдань, це дуже часто роблять сім'ї, які мають малий бізнес. За виконання такої роботи батьки вже заплатять гроші своїй дитині, а не комусь іншому. Якщо сім'я не займається бізнесом, то дитині можна показати можливості, як заробити.

"Я пам'ятаю яскравий приклад, коли підліток продавав на ОЛХ техніку батька, яка йому вже була непотрібна, таким чином заробляв гроші. Також був цікавий епізод з горіхами, коли дитина сиділа лущила горіхи, а батьки допомагали їх продавати", – каже Остапів.

У більш дорослому віці діти можуть заробляти гроші за допомогою різноманітних онлайн-платформ. Зараз підліткам стало простіше підробляти, наприклад, малювати на замовлення, фотографувати, копірайтити, перекладати. У такому разі батькам потрібно підтримати дитину та дати пораду, якщо вона цього потребує. Можливо так дитина зрозуміє, чим вона хоче займатися далі.

Експерт також рекомендує давати дітям фільми або книжки, які будуть стимулювати рухатися в цьому плані. Наприклад, книги "Мрія на мільйон" або "Книга юного підприємця" допоможуть батькам більш правильно пояснити дітям про заробіток.

Діти повністю копіюють поведінку батьків, зокрема в розділі фінансів. Тому батьки – це головні вчителі фінансової грамотності. Дітям бажано з самої школи вести облік і розуміти, скільки є надходжень, і скільки та на що витрат. Адже потім їм буде простіше розпоряджатися власними коштами.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...