Викликають тяжкі хвороби! Найбільші американські компанії приховували правду про шкоду "вічних хімікатів" у своїй продукції, - розслідування

Дослідники із США вперше проаналізували раніше секретні документи двох найбільших американських промислових корпорацій. З'ясувалося, що вони знали про дуже серйозну шкоду речовин, які містяться в їхній продукції, але приховували це. Сполуки, про які йдеться, поширені в різних областях - від одягу до харчопрому, передають Патріоти України.

"Вічними хімікатами" називають перфтороалкільні та поліфторалкильні сполуки (PFAS), які присутні у багатьох споживчих та промислових товарах — шампунях, засобах для чищення, посуді з тефлоновим покриттям, електроніці, упаковках швидкоїжі, косметиці та інших товарах. PFAS включають приблизно 14 тисяч штучно синтезованих речовин. "Вічними хімікатами" їх називають тому, що їхнє руйнування відбувається вкрай повільно — в результаті вони накопичуються у навколишньому середовищі (у воді, ґрунті, навіть у повітрі), у продуктах, а у результаті — у тканинах організму тварин та людей. Багато досліджень показало, що PFAS негативно позначаються на здоров'ї: вони руйнують ендокринну систему, призводять до хвороб печінки, ШКТ, онкопатологій.

Дослідники з Каліфорнійського університету (США) вперше проаналізували секретні документи найбільших хімічних промислових американських корпорацій — DuPont і 3M. Висновки представлені у журналі Annals of Global Health.

Вчені розкрили тактику, за допомогою якої компанії утримували інформацію про токсичність "вічних хімікатів" у секреті, що, своєю чергою, гальмувало прийняття нормативних актів щодо їх використання та призвело до їхнього поширення.

Секретні галузеві документи виявили під час судового процесу, організованого відомим юристом Робертом Біллотом, де обвинуваченим у забрудненні довкілля виступає компанія DuPont. За даними цього розслідування у 2019 році на екрани навіть вийшов художній фільм "Темні води".

Вчені дійшли висновку, що компанія давно мала докази токсичності PFAS, оскільки вона проводила дослідження на внутрішніх органах тварин. Так, ще в далекому 1961 році, згідно зі звітом корпорації, було виявлено, що тефлонові матеріали навіть у малих дозах здатні збільшувати розмір печінки щурів і такі речовини повинні повністю уникати контакту зі шкірою.

У 1980 році в DuPont та 3M дізналися, що у двох із восьми вагітних співробітниць, які працювали на виробництві перфтороктанової кислоти (С-8), народилися діти з уродженими дефектами. Компанія не опублікувала відкриття і не розповіла про нього співробітникам, а наступного року у внутрішній службовій записці говорилося: "Нам невідомо про жодні докази вроджених дефектів, викликаних C-8 в DuPont". Нічого з цього не потрапило ні до наукової літератури, ні до ЗМІ — компанії просто засекретили папери.

Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...

"Я був не згоден із політикою своєї країни": Росіянин розповів, чому воює у складі 3-ї штурмової бригади

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:26

Боєць на позивний "Барсік" 2014 року приїхав з Росії та долучився до "Азову", щоб захищати Україну. 2022 року він знову пішов на фронт та воює у складі 3 штурмової бригади. Про це він сказав в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Український ...