Використовували мандрагору, белену та дурман: Археологи виявили докази, що європейці вживали наркотики ще 3 тис. років тому

У гробниці бронзового віку археологи виявили потаємну камеру, в якій давні мешканці Балеарських островів сховали людське волосся. Аналіз показав, що власники волосся зловживали наркотиками. Результати їхньої роботи опубліковані в журналі Scientific Reports, передають Патріоти України.

Момент початку колонізації Балеарських островів (Іспанія) – складне питання. Достеменно відомо, що два великі острови (Майорка і Менорка) були постійно заселені лише з другої половини III тисячоліття до нашої ери. А на початку ІІ тисячоліття до нашої ери там склалася талайотська археологічна культура. Її носії будували талайоти (звідси й назва) — мегаліти бронзової доби, функції яких досі не зрозумілі вченим. Дехто вважає, що це культові споруди, інші — що оборонні.

Але тільки на одному острові — Менорці — зустрічається особливий тип мегалітичних споруд. Це навети, гробниці, що за формою нагадують перевернуті човни. Іноді навети будували навколо природної печери, яка таким чином ставала похоронною камерою.

Однією з таких гробниць є печера Ес-Карріткс, виявлена в незайманому вигляді спелеологами в 1995 році. Перші сліди перебування людини у цій печері з'являються 3600 років тому. Зважаючи на знахідки, там проводили якісь ритуали, але спершу нікого не ховали.

Печера стала гробницею через 200-250 років. З цією метою люди використовували Ес-Каррікс приблизно до 800 року до нашої ери. Похоронний простір містив тіла 210 людей. Останні 300 років використання гробниці померлих ховали з дотриманням досить незвичайного ритуалу. Вже мертвій людині фарбували пасмо волосся яким-небудь рослинним барвником, потім відрізали його максимально близько до шкіри та поміщали в дерев'яну коробочку, яку іноді прикрашали різьбленням і залишали поряд із тілом.

Хоча печеру вважали досить добре вивченою, нещодавно археологи натрапили у гробниці на потайну камеру. Це рукотворне заглиблення у найдальшій частині печери, перекрите зверху кам'яною плитою. У схованці дослідники виявили кілька дерев'яних коробочок із забарвленими пасмами волосся, а також ряд дерев'яних та бронзових виробів, які могли бути частиною похоронного інвентарю.

Вчені під керівництвом Елізи Герра-Досе з Вальядолідського університету (Іспанія) досліджували знайдене людське волосся за допомогою високоефективної рідинної хроматографії та мас-спектрометрії високої роздільної здатності. Вони виявили у всіх зразках волосся скополамін, ефедрин та атропін. Це алкалоїди рослинного походження. Атропін і скополамін містяться в рослинах сімейства пасльонових і можуть викликати марення, галюцинації та змінене сенсорне сприйняття. Ефедрін – стимулятор, який отримують із деяких видів чагарників та сосен. Він може викликати збудження, підвищувати пильність та фізичну активність.

Дослідники припускають, що присутність цих алкалоїдів могла бути пов'язана з вживанням деяких рослин, таких як мандрагора лікарська (Mandragora autumnalis), белена біла (Hyoscyamus albus) або дурман звичайний (Datura stramonium), а також хвойник крихкий (Ephedra fragilis).

Ці знахідки — перше свідчення вживання наркотиків у доісторичній Європі. Усі попередні припущення про подібні практики ґрунтувалися на непрямих доказах, таких як сліди опію на судинах бронзової доби, знахідки залишків наркотичних рослин у ритуальних контекстах або в скельних живописах.

Судячи з довжини волосся, їх господарі вживали зазначені наркотики постійно, протягом як мінімум року до смерті, а то й значно довше. Автори роботи припускають, що галюциногени застосовували як частину ритуальної діяльності, а люди, чиє волосся вони досліджували, були жерцями — тобто вживали наркотики за службовою потребою.

Це, на думку вчених, пояснює той факт, що лише кілька контейнерів із волоссям було взято зі свого звичного місця (поруч із тілом господаря) і заховано у схованці. Можливо, вони належали якимось особливим людям — відомим жерцям чи правителям.

Близько 800 року до н.е. життя населення Балеарських островів досить круто змінилося. Археологи відзначають демографічне зростання, а також проникнення на острови носіїв інших культур, наприклад, фінікійців.

Автори роботи припускають, що в такій ситуації деякі люди, які не бажали відмовлятися від стародавніх традицій, сховали колекцію ритуальних предметів, які належали певним членам громади, сподіваючись, що в майбутньому вдасться відновити колишній соціальний порядок. І найкраще місце для забезпечення безпеки колекції знайшлося в глибині поховання предків...

Мілевський поновив кар'єру футболіста: Стало відомо, де він буде грати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:58

Колишній нападник київського "Динамо" та збірної України Артем Мілевський оголосив про повернення у футбол. 39-річний уродженець Мінська виступатиме за столичний медіаклуб IGNIS, передають Патріоти України. За IGNIS грають футбольні агенти та функціон...

Посол пояснив, чи приїде ТЦК шукати ухилянтів за кордоном

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:30

Після низки новин про те, що поза межами України може розпочатись процес ідентифікації військовозобов’язаних українців, яких поки не збираються зобов’язувати повертатись, дипломати розповіли деякі нові подробиці, передають Патріоти України. В коментар...