З архіву ПУ. Його вік залишається загадкою: Українські археологи знайшли стародавній човен

Вироби з мореного дубу можуть пролежати в такому грунті і не згнити хоч тисячу років

В Олевському районі Житомирської області, біля села Хочине, У серпні 2020 року завершилася унікальна археологічна експедиція з підняття древлянського човна на річці Уборть. Про це повідомляє Офіційний сайт Олевської об'єднаної територіальної громади, передають Патріоти України.

У піднятті човна брали участь не тільки археологи, а й місцеві жителі. Розбивка розкопу почалася 5 днів тому, а активна фаза експедиції тривала три дні. Археологи розповіли, що в процесі роботи виникли труднощі.

"Серед завалів мореного дуба древній човен. Човен розчистили - обвалився берег. Будемо починати все знову. Ніс дуже зооморфний", - прокоментував кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук України, керівник Житомирської археологічної експедиції Андрій Петраускас. Довжина човна становить 9 метрів, ширина - 80 сантиметрів. Припущень щодо приблизного віку знахідки поки немає.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...