З архіву ПУ. Має знати кожен: Супрун розповіла, про які хвороби свідчить надмірне потовиділення

"Пітніти - це нормально, особливо коли довкола спекотно, ви тренуєтеся чи просто швидко йдете або нервуєтеся. Потовиділення - це фізіологічний спосіб зниження температури тіла. Але буває таке, що людина надто сильно пітніє, навіть коли в цьому немає фізіологічної потреби", - пише у своєму блозі Ульяна Супрун, передають Патріоти України, і продовжує:

"Це називається гіпергідроз, тобто дослівно — надлишок води. Інколи — просто не дуже комфортна фізіологічна особливість, інколи — симптом іншого захворювання. Давайте розбиратися, чому може постійно кидати в піт і що з цим робити.

Гіпергідроз може поширюватися на все тіло, а може на якусь частину: долоні, приміром, чи чоло. Якоїсь норми потовиділення не існує, і про гіпергідроз говорять, коли мокрі долоні чи сорочка стають на заваді спокою та буденним заняттям — коли вислизають інструменти чи кермо, чи доводиться упродовж дня переодягатися чи кілька разів приймати душ. Найгірше в цьому випадку уникати соціально та фізично активного життя. Адже це може зумовити навіть депресивний розлад.

Неприємний запах не має бути наслідком гіпергідрозу. За потовиділення по всьому тілу відповідають інші залози (екринні), ніж ті, що виробляють піт зі специфічний запахом (апокринні). Тим не менше, якщо піт із себе регулярно не змивати, ще й їсти їжу з сильним запахом, неприємний запах все ж буде.

Гіпергідроз може погіршити стан шкіри з екземою, чи збільшити ризик запалення волосяних фолікулів (тих місць, звідки волосина росте, і не лише на волосистій частині голови).

Гіпергідроз стоп у поєднанні зі шкарпетками і спортивним взуттям на весь день може спричинити грибкове ураження шкіри стоп (так звана “стопа атлета”). Нижчі (та й вищі) гриби обожнюють, коли тепло, волого, і закрито з усіх боків.

Чому така прикрість стається? В залежності від причин, виділяють первинний гіпергідроз, коли це “просто особливість”, зумовлена спадковістю чи надмірною активністю периферичної нервової системи на емоційні стимули, і вторинний, коли сильне потовиділення є наслідком стану чи захворювання.

Є центральна нервова система: головний і спинний мозок, а є периферична. Вона дбає про управління роботою внутрішніх органів в залежності від наших фізіологічних потреб, в тому числі контролюють потовиділення. Тому-то нас і кидає то в жар, то в холодний піт, коли відчуваємо страх, гнів, чи читаємо новини, що, власне, одне й те саме. У разі первинного гіпергідрозу периферична нервова система постійно запускає потовиділення — треба це, чи ні.

У разі вторинного гіпергідрозу причиною сильного потовиділення може бути:

Вагітність
Менопауза
Тривожний розлад
Низький рівень глюкози в крові
Надмірно активна щитоподібна залозі (гіпертиреоз)
Ожиріння
Певні ліки, зокрема деякі антидепресанти, пропранолол, пілокарпін, бетанехол
Стан під наркотиками чи абстинентний синдром
Туберкульоз чи ВІЛ
Паркінсонізм
Лімфома Ходжкіна

Якщо ви зараз перелякалися через вічно мокру потилицю, хочемо заспокоїти: вторинний гіпергідроз починається раптово і поширюється на всі потові залози, а не на якусь ділянку.

Що можна зробити з гіпергідрозом?

По-перше, якщо це вторинний гіпергідроз то варто усунути його причину, якщо це можливо. Якщо причина ще не встановлена — розкажіть про проблему вашому сімейному лікарю.

Зокрема радять лікувати тривожний розлад. Саме тривожність може активувати периферичну нервову систему і загоняти тіло в стан готовності до стресу, коли причини для цього немає. Нагадаємо, тривожний розлад це тривалий стан неспокою, не прив’язаного до конкретної причини. Тривожний розлад лікують антидепресантами та/чи когнітивно-поведінковою терапією.

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...

Закликав до захоплення України: СБУ оголосила підозру відомому пропутінському музиканту

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:52

Служба безпеки України повідомила про підозру прокремлівському музиканту, який агітував за Путіна на окупованому Донбасі. Йдеться про музиканта Олексія "Джанго" Піддубного, який публічно виправдовує російську збройну агресію проти України. Йому загрожу...