З архіву ПУ. Моторошне видовище: Українську станцію в Антарктиді оточив "кривавий" сніг (фото)

Подібне явище, крім Антарктиди, можна спостерігати ще й в Арктиці, а також в Альпах та інших високогірних екосистемах.

Поблизу української арктичної станції "Академік Вернадський" у лютому 2020 року зазначили, що навколо кілька тижнів лежить криваво-червоний сніг. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України в Facebook, передають Патріоти України.

Зазначають, що таке забарвлення снігу надають мікроскопічні снігові водорості. Наші вчені їх визначили під мікроскопом як хламідомонади Chlamydomonas nivalis.

"Водорості розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом усієї тривалої зими. Коли погодні умови стають сприятливими (а зараз в Антарктиді якраз літо), спори починають проростати", - йдеться в повідомленні.

Також в Міносвіти зазначили, оскільки, крім зеленого пігменту - хлорофілу, їх клітини містять ще й червоний каротиновий шар, на снігу виникають червоні плями, як від малинового джему. До речі, цей шар захищає водорості від ультрафіолетового випромінювання.

Крім того, "цвітінню" снігу сприяють зміни клімату. Адже через червоно-малинове забарвлення сніг менше відбиває сонячне світло і швидше тане. Як наслідок - в ньому утворюється все більше яскравих водоростей.

З настанням холодів хламідомонада готується до зимового спокою і "цвітіння" снігу припиняється. "Цікаво, що таке явище, крім Антарктиди, можна спостерігати ще й в Арктиці, а також в Альпах та інших високогірних екосистемах", - пишуть в Міносвіти.

Прощення у Кремля вимолила, але концертів немає: Зрадниця Лоліта бідкається на безгрошів'я після скандальної "голої вечірки"

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:40

Співачка Лоліта, яка не засуджує політику диктатора та продовжує виступати перед окупантами, поскаржилася на проблеми з грошими. . Після участі в скандальній "голій" вечірці Насті Івлєєвої, коли її концерти почали бойкотувати та масово скасовувати, во...

Молода жінка залишилася стала інвалідом після відвідування перукарні. Лікарі у всьому світі б'ють на сполох

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:32

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі New England Journal of Medicine цього місяця, 26-річна туніська жінка отримала три гострі травми нирок у період від червня 2020 року до липня 2022-го. У листі, який написали французькі лікарі, йдеться про те, ...