З архіву ПУ. Найбільша за століття сенсація археології давньоруської доби: Стало відомо, де саме на Житомирщині знайшли десятки монет з тризубом Володимира - невідоме городище на березі Случа

На березі річки Случ знайшли скарб зі срібними монетами часів Київської Русі
У смт Городниця Новоград-Волинського району Житомирщини місцеві жителі, копаючи пісок на березі річки Случ, знайшли 32 срібники часів Київської Русі, які історики визнали унікальним скарбом. Про це повідомив науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров.

«У Городниці (Житомирська обл.) відбулась передача скарбу срібників Володимира Святого та Святополка Ярополковича. Разом 32 монети – перші монети Русі-України. Це скарб національного значення. Понад 100 років історики не знали подібних знахідок! На срібних монетах, що датуються 1000-1019 роками, зображено Київського князя, а на зворотній стороні княжий знак – тризуб у Володимира та двозуб у Святополка», - повідомив Алфьоров.

За його словами, монети знайшли за звичайних побутових обставин. Скарб є безпрецедентною знахідкою за роки незалежності України.

Алфьоров наголосив, що монети мають бути обов’язково передані до музею.

«З Вашої ласки, називаю цей скарб для історії та науки «Городницьким скарбом», - додав історик.


Як повідомив кореспонденту Укрінформу голова Городницької ОТГ Іван Онищук, скарб 27 серпня знайшли місцеві жителі поблизу Городниці на березі річки Случ. Вони копали пісок, з якого й посипалися монети.

Алфьоров уточнив, що скарб взяла під охорону Нацполіція. Їх передадуть на зберігання у Житомирський обласний краєзнавчий музей. Далі комісія при Міністерстві культури дослідить срібники і вирішить якому музейному закладу їх передадуть.

Як повідомляв Укрінформ, на Житомирщині поблизу села Хмелівка Олевського району археологи під час розкопок знайшли понад 100 срібних денаріїв, що датуються ІІ-ІІІ століттям нашої ери.

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку (фото)

субота, 20 квітень 2024, 16:19

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку в Голосіївському районі. Про це повідомила патрульна поліція Києва та оприлюднила відповідні фото, передають Патріоти України. "У Голосіївському районі інспектори отримали повідомлення п...

Катерина Кухар відреагувала на критику військового Олександра Терена і зізналася, чи танцює під Чайковського

субота, 20 квітень 2024, 15:52

Прима-балерина і керівниця хореографічного коледжу Катерина Кухар прокоментувала висловлювання військового Олександра Терена про те, що вона і танцюрист Олександр Стоянов «заробляють на балетних постановках російських композиторів», передають Патріоти ...