З архіву ПУ. Спортивна "вісімка": У мережі показали унікальні фото авто ВАЗ-2108, яке померло відразу після народження

Перша версія ралійної "вісімки" – ВАЗ-29081 – була створена у 1984 році.

У вільному з'явилися ексклюзивні фото унікальної ВАЗ-2108 Ралі – спортивної "вісімки", створеної у 1980-х роках для ралійних гонок групи B. Опублікував їх колишній співробітник АвтоВАЗу, передають Патріоти України.

Порадувати автофанатів Лади вирішив екс-дизайнер ВАЗа Володимир Ярцев, який покинув російський автогігант ще на початку 1990-х років – тоді він емігрував до Бельгії (судячи з усього, через кримінальні розборки, до яких виявився втягнутий завод після розпаду СРСР), де зайнявся тюнінгом. Саме він розмістив в інтернеті унікальні зображення, що спочатку були призначені для фірмового каталогу ВАЗ.

Незважаючи на велику візуальне схожість зі звичайною моделлю, ВАЗ-2108 Ралі сильно відрізнялася від неї технічно. Найголовніша відмінність – двигун знаходився не під капотом, а за переднім рядом сидінь, а в салоні було встановлено трубчастий каркас.

Перша версія ралійної "вісімки" – ВАЗ-29081 – була створена у 1984 році. Такий автомобіль мав задній привід та 150-сильний двигун, а вже в 1985-му з'явилася нова модифікація з повнопривідною трансмісією і турбомотором на 300 к.с.. і 350 Нм (саме ця версія і зображена на більшості фото).

Остання могла прискорюватися до 100 км /год всього за 6,0-6,5 сек і розвивати максимальну швидкість у 220 км/год. Однак нової ВАЗ-2108 Ралі не судилося показати себе на гоночних трасах: оргокомітет ралі вирішив відмовитися від таких потужних машин (це сталося у 86-му – замість ліміту об'єму двигуна e 2.0 був встановлений 1.6), тому ВАЗ звернув проект.

Подальші ВАЗ-2108 для ралі були не такими потужними і оснащувалися переднім приводом – як і цивільні версії.

"Інколи змушений запитувати": Дуров заявив, що має українське коріння та вивчає мову

субота, 4 травень 2024, 7:45

Генеральний директор Telegram Павло Дуров заявляє, що розуміє 95% письмової української мови. Зокрема, він зазначив у Telegram, що українська мова була цікавою для нього з підліткового віку, оскільки родина його матері походить з України. Як лінгвіст з...

Важливий момент: Чи можуть Польща та інші країни силою повернути до України військовозобов’язаних чоловіків

субота, 4 травень 2024, 6:50

Польща, як і інші демократичні країни ніколи не підуть на такий крок, як видача Україні військовозобов’язаних чоловіків, яких вдома кваліфікують як ухилянтів, а за кордоном вони визнані біженцями. А консульське обслуговування громадян стосується внутрі...