З архіву ПУ. "Такую страну проср*ли": Що і як крали в СРСР, - Мирович (фото)

Радянський Союз, незважаючи на думки багатьох, не був країною винятково чесних і порядних людей, які ніколи не брали чужого. В ті часи існувало досить масове побутове злодійство, яким були пронизані всі верстви суспільства.

Чимала частка відповідальності за це лежала на самій системі, яка тотальною убогістю і дефіцитом змушувала громадян якось виживати і крутитися, ще однією причиною була відсутність приватної власності, мовляв, "все навколо колгоспне і нічиє". Про те, що і як крали в СРСР, на LiveJournal розповів популярний білоруський блогер Максим Мірович, передають Патріоти України.

Насамперед він підкреслив, що в ті роки люди не крали масово гроші або ювелірні прикраси, адже це було справжнім злочином. А ось на побутовому рівні злодійство в Союзі існувало повсюдно і водночас серед самих злодюжок таким не вважалося. Так, обважити в магазині або змінити склад страв у закладах громадського харчування, принести із заводу декілька підшипників, злити зо два десятки літрів солярки на автобазі – таке траплялося всюди і не сприймалося як щось ганебне.

Працівники закладів громадського харчування в СРСР крали продукти

Крадіжка в закладі громадського харчування: молоко з содою і суп без м'яса

За совами Міровича, відмінною рисою крадіжки в закладах громадського харчування СРСР було те, що злодюжку було не просто зловити на гарячому. Працівники на кухні розводили сметану кефіром, забираючи залишки собі, а кефір – молоком. Останнє теж крали: щоб воно не псувалося, додавали в нього харчову соду, списуючи частину молока як "зіпсоване" і забираючи собі додому. Супи варилися з так званим комбіжиром для видимості м'ясного навару, після чого під час видачі в тарілку клався шматочок м'яса. Окремим же способом крали чай.

У радянських закладах громадського харчування крали навіть чай

"У радянських їдальнях "чай" готували у величезних алюмінієвих каструлях, на які було покладено певну кількість заварки (найчастіше – дешевого чаю "грузинський"). Чималу частину її відсипали так би мовити для себе, а в каструлю з чаєм додавали палений цукор, залишаючи на ніч на невеликому вогні. В результаті виходила темно-коричнева рідина майже без запаху чаю", – згадує блогер.

Продавці в СРСР нерідко обважували покупців

Крадіжка в продмагазинах: ковбаса "з-під прилавка" і обважування

У магазинах "схема" злодійства була схожою, але мала й свої нюанси. Як відомо, в радянських ГОСТах чітко прописувалися норми щодо всихання і втрушування товару, ось торговці й використовували їх по-максимуму, навіть якщо товар не "всох" – залишок просто крали.

"Дуже часто більш-менш якісні продукти (м'ясо, ковбаса) продавали "з-під прилавка" для "своїх", але трохи дорожче відпускної роздрібної вартості, а отриману різницю клали в кишеню", – розповідає Мирович.

За його словами, так само обважували покупців і на ринках, застосовуючи системи хитромудрих магнітів і прихованих гирьок. Через те, що це явище було настільки масовим, на ринках повсюдно були поширені так звані контрольні ваги.

У радянських магазинах побутові товари продавали "з-під прилавка" і якомога дорожче

Шахрайство в магазинах промтоварів: підвищені ціни й хабарі

У радянських гастрономах якісні та дефіцитні товари, які рідко надходили в продаж, теж продавалися "з-під прилавка" за трохи більшу вартість. З юридичної точки зору, зазначив блогер, все було чисто – є товар, покупець, гроші в касі й чек.

"Побачити" за допомогою перевірки те, що продавчиня поклала собі в кишеню "надприбуток", було ніяк неможливо. Крім того, на радянській торгівлі непогано наживалися і різні ревізори, які часто за дрібний (а іноді й не дуже) хабар закривали очі на дрібні (а іноді й не дуже) порушення", – пише Мірович.

За його словами, такі корупційні зв'язки в радянській торгівлі будувалися роками і налічували часто сотні учасників, тому зараз люди, які жили в той час "жирно" порівняно з іншими, "дуже сумують за СРСР".

На заводах у СРСР крали запчастини або займалися бартером

Крадіжка на заводах: запчастини під плащем і бартер

"Тут все досить просто – тягли все, що погано лежало, було погано прикручено або легко відкривалося, відсипалося з великої тари. Комплекти інструментів, плашки для нарізування різьблення, скло, цемент, навіть цегла – думаю, багато хто з вас пам'ятають гаражі та балкони, набиті всім цим добром", – згадує Мірович.

Такі речі, додав він, радянські громадяни виносили "під плащем" через прохідні або просто перекидали через паркан, для чого часто долучалися спільники. Реалізовувалося ж все вкрадене або безпосередньо за гроші, або бартером – за певні товари чи послуги.

У СРСР крали бензин і солярку

Водночас водії з автобаз і трактористи в СРСР крали бензин і солярку, а також запчастини та кузовну фарбу. Таксисти потроху цупили гроші, просто не включаючи лічильник за поїздки. А в пізньорадянські роки, стверджує блогер, вони часто були замішані в дрібному криміналі на кшталт допомоги дівчатам легкої поведінки і нелегальним продавцям спиртного.

Радянські таксисти крали гроші, не включаючи лічильник за поїздки

Тіньові виробництва: підробки під "фірмУ"

"Пам'ятаєте фразу з "Дванадцяти стільців" про те, що вся контрабанда робиться в Одесі на Малій Арнаутській вулиці? В принципі, ця фраза була застосовна до більшості "фірмИ", що підпільно робилася в СРСР", – підкреслює Мірович.

У СРСР підпільно шили підробки фірмового західного одягу

Так, в ті роки існували цілі тіньові виробництва з пошиття того чи іншого "фірмовою" одягу, який потрапляв із Заходу. Наприклад, справжні американські джинси "Монтана" на просторах Союзу коштували 200 рублів (більше однієї середньої зарплати), а саморобні "під монтану" з простіших тканин продавали приблизно за 100-120 рублів, що теж було чимало.

Як зазначає блогер, шили такі речі часто з вкрадених, списаних або якихось неврахованих матеріалів – у чому були замішані високопоставлені люди аж до директорів вовняних комбінатів. Іноді такі схеми викривали і "накривали", про деякі навіть писала преса, однак нерозкритих, ймовірно, було набагато більше.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...