З архіву ПУ. Троїцька поминальна субота: Традиції і прикмети

15 червня у християн східного обряду Троїцька поминальна субота - день поминання померлих.

Після літургії в храмах проведуть особливу панахиду. Згідно зі звичаєм парафіяни подають на службу записки або книжечки з іменами своїх покійних родичів і приносять милостиню - продукти, які під час панахиди лежать на столах в центрі храму, а в кінці - благословенні і кроплять свяченою водою, передають Патріоти України.

Традиційно на поминки приносять хліб, в який вставляється свічка, а також борошно, крупи, цукор, солодощі, овочі, фрукти, олія та вино. М'ясо, ковбасу та інші м'ясні продукти на поминальний стіл, як правило, не кладуть. Після служби продукти покладається роздати нужденним.

У західних регіонах України в старовину після суботньої поминальної служби освячували молоко, сир і здобу. Парафіяни обмінювалися один з одним випічкою і просили помолитися за упокій померлих. Обов'язково обдаровували вдів і дітей-сиріт: люди вірили, що, подбавши про незаможних, вони оберігають своїх близьких від бід, пов'язаних з водою. З освяченою їжею ходили в цей день на цвинтарі, щоб пом'янути близьких добрим словом і запросити в будинок на Трійцю.
До речі, згідно з повір'ям, лише раз на рік - напередодні Трійці (яка в цьому році відзначається 16 червня) - можна молитися за самогубців і тих, хто помер нехрещеним. Взагалі, в українському фольклорі збереглося багато легенд і переказів, пов'язаних з душами померлих. Так, наші предки вірили, що на Трійцю мертві пробуджуються і їх відпускають з того світла додому - відвідати рідних, приєднатися до сімейного торжества. Причому, перебуваючи в гостях, душі ховаються в зеленому листі і травах, якими перед Трійцею прикрашається будинок. Тому в суботу напередодні свята належало наламати гілок і нарвати квітів і трав, які в Україні називалися «клечанням». Гілки прикріплювали до воріт і дверей будинку, на стіни, ставили по кутах приміщень. Травами вистилали підлоги, квіти ставили в вази на столах і підвіконнях. Загалом, душам померлих було де розташуватися. Займалися підготовкою «клечання», як правило, дівчата. Ще на світанку вони відправлялися в ліс, щоб нарізати гілок і зібрати трав.
За старих часів на Троїцької зелені ще й ворожили. Вважалося, що, якщо вранці в неділю листя на гілках в будинку залишаться свіжими і зеленими, то всі домочадці найближчим часом будуть живі і здорові. За кількістю зів'ялих або пожовклого листя судили про те, наскільки серйозні неприємності очікують сім'ю в цьому році.
Заборони Троїцької суботи
В цей день, як і в саме свято, не можна працювати. Крім того, в поминальну суботу і на Трійцю не проводиться обряд вінчання, тому весілля краще відкласти на період після Петрового посту (пост почнеться в цьому році 24 червня, через тиждень після Трійці, і закінчиться 12 липня, в день Петра і Павла).
15 червня святкують іменини: Дмитро, Іван, Костянтин, Марія, Уляна.
Прикмети дня
Якщо 15 червня сонце знаходиться нібито в серпанку - значить, погода буде тихою і теплою,
Дощ у цей день обіцяє багатий урожай конопель та льону,
Західний вітер обіцяє похолодання найближчим часом.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...