З архіву ПУ. Вже спробували людського м'яса: В Уганді людоподібні мавпи оголосили справжню війну місцевому населенню, котре позбавляє їх ареалу

В Уганді шимпанзе оголосили війну людям.

В Уганді в черговий раз відкрився портал в пекло, пише журнал National Geographic, передають Патріоти України. Місцеві фермери, які живуть на околиці лісу на недавно відвойованих у нього землях, терплять навали мавп. І це не милі забавні мавпочки, які можуть завдати шкоди хіба що банановій пальмі.

Витіснені з свого місця існування озлоблені шимпанзе нападають на людей; розривають на частини дітей фермерів. Примати вже спробували людське м'ясо і для місцевих жителів мало чим відрізняються від демонів з легенд. Хіба що цих можна заколоти списом або задавити мотоциклом. Війна між людьми і приматами назріває вже десять років.

Журнал National Geographic малює моторошну картину в статті, присвяченій зростанню агресивності африканських шимпанзе. На заході Уганди розкинувся фронтир - родючі землі, недавно відвойовані у лісу і стали притулком для тисяч поселенців. Але різкі зміни, перш за все скорочення лісів, викликали жорстокий відгук у диких приматів.
Позбавлені своїх хащ шимпанзе надають людям відчайдушний опір. Вийшовши з лісу, вони швидко навчилися жити за рахунок фермерів, попутно перетворюючи їх життя в кошмар. Найбільше постраждала село Кіямаджака: всього за кілька років шимпанзе вбили в її околицях шістьох дітей.
Одними з перших жертв навали стала сім'я жінки на ім'я Нтегека Семата, чия ферма розташована на краю села. 20 липня 2014 року вона працювала в полі разом з дітьми, коли на них напав великий самець шимпанзе. Він потягнув її маленького сина в ліс і жорстоко розправився з ним: «Він зламав йому руку, розбив голову, потім розітнув йому живіт і вирвав звідти нирки», - розповідає Нтегека. Сусіди жінки, які прибігли на допомогу, відлякнули примата, але дитини, ясна річ, було вже не врятувати.

Нтегека Семата.

Після цього сім'я Семата ще якийсь час жила на фермі, чоловік зробив бамбуковий паркан, але навіть з ним не стало безпечніше. Мавпи, що відчули себе переможцями, настільки знахабніли, що почали лізти прямо в будинок і тероризувати сімейство. Через деякий час селяни були змушені покинути свою ферму. Жити на ній тепер занадто небезпечно.
Журналіст Девід Куаммен з National Geographic зустрівся з чоловіком, чийого сина також убили шимпанзе:
«... Поговорили з людиною на ім'я Свалікі кахва, чий син Твісігему був схоплений шимпанзе роком раніше, перед його другим днем народження. Той потягнув його геть і забив до смерті. Кахва порадився зі своїм старшим братом, Себова Кьосі Багумой, старійшиною села, щоб розповісти нам про це. Багума, серйозний, але сердечний чоловік, одягнений в жовту футболку та зелені гумові чоботи, надав нам поліцейський звіт і показав нам посмертні фотографії, видрукувані в похмурому пурпуровому кольорі. Права рука хлопчика була майже відірвана; рана на правій нозі, близько паху, здається, проходила крізь стегнову артерію; деякі з його пальців були зламані. Згідно часу, зазначеному в звіті, маленький Твісігему помер лише через 12 годин після події».
Жорстокі напади мавп на людей реєструвалися в цьому районі ще з 90-х. Все ж треба розуміти, що шимпанзе і без стресу, викликаного втручанням людей і втратою місця існування, досить жорсткі тварини. Забити і з'їсти більше дрібну мавпу або навіть антилопу для них не складає труднощів. Але буквально п'ять років тому, з вирубкою лісів і освоєнням території, вони почали поводитися особливо агресивно.

Шимпанзе поїдають дрібних мавп. Нападати на дорослих (особливо чоловіків зі зброєю) вони побоюються. Але діти - досить беззахисні. Мавпи накидаються на них, тягнуть в гущавину і вже там розривають і потрошать своїми руками. Лише іноді вони пробують м'ясо жертви, частіше залишають її помирати.
Що це - прояв голоду, простий імпульс або навмисна спроба залякати людей? Не зовсім ясно: незважаючи на стрес, шимпанзе непогано харчуються, фруктові сади стали для них новими угіддями.
У деяких випадках дітям вдається врятуватися. Іноді вони відбуваються переляком, іноді залишаються скаліченими, як, наприклад, Тедді Атухайре, якій було чотири роки, коли дорослий шимпанзе забрався в її будинок. Примат затягнув дівчинку на дерево, де побив її і скалічив їй руку, після чого скинув її вниз і втратив до неї всякий інтерес. Руку довелося ампутувати, у дівчинки пішли роки на те, щоб відновитися психічно.

Зараз вона доглядає за хворою тіткою.

Шимпанзе, який втратив обидві стопи в людських пастках і Тедді Атухайре, яка втратила руку через напад примату.

Ще більш моторошна історія пов'язана з шимпанзе, якому дали кличку «Саддам». Саддам був справжнім серійним вбивцею. Якщо інші його подільники просто піддавалися імпульсу або навіть голоду, накидаючись на людей, то він робив це навмисно. Цей примат виглядав залишених без нагляду дітей і жорстоко розправлявся з ними. В цілому він убив як мінімум сімох, і чотирьох з них він частково з'їв. Його вже зовсім демонізували в цих місцях, коли місцеві жителі все ж змогли вбити його.

Останнє зауваження, про демонізацию, до речі, дуже важливо. Може здатися дивним, чому люди просто не зберуться і не переб'ють всіх агресивних шимпанзе. Справа в тому, що в Уганді вбивство мавп заборонено законом. Але ще важливіше те, що самі місцеві жителі, уньоро, вважають шимпанзе священними тваринами і бояться завдавати їм серйозної шкоди. Виходить, що для того, щоб почати полювання, потрібно отримати офіційний дозвіл від уряду (у випадку з Саддамом воно його дало), а також отримати неофіційне схвалення спільноти. Примат повинен довести свою «демонічну природу», щоб його почали вважати вже не просто твариною, але злим духом, що заслуговує знищення.
Як вирішити проблему з агресивними зграями шимпанзе (а особливо з тими, хто розкуштував смак людської крові) - невідомо. Сім'ї загиблих закликають вирізати всіх мавп дочиста, менш радикальні місцеві жителі пропонують переселити мавп в національні парки. Білі вчені радять вирішити все гуманно: посадити нові ліси для приматів, вирити колодязі, щоб людям не довелося ходити до небезпечних струмків, а також розповідаючи місцевим жителям про те, що від мавп більше користі, ніж шкоди.

Шимпанзе дивляться у вікна ферми, яку Нтегека СеМАТ покинула разом зі своєю сім'єю.

Але у всіх трьох стратегій є явні мінуси: варто перебити шимпанзе, і міжнародний авторитет (а це інвестиції) Уганди впаде ще нижче.
Якщо переселити їх в національні парки - прийшлі і місцеві мавпи просто влаштують криваву війну. Якщо просто розповідати місцевим про те, що шимпанзе майже нешкідливі - це не захистить самих людей від агресії.
Якщо ситуація не вирішиться, почнеться бійня: люди почнуть вирізати шимпанзе, а шимпанзе можуть почати мстити і влаштують полювання на людських дітей. Тим більше, «Саддам» - не єдиний примат, який відрізнявся серійними вбивствами людей.

Несподівана ситуація: На Житомирщині вчитель порізав ножем своїх колишніх учнів

субота, 27 квітень 2024, 17:59

На Житомирщині вчитель з ножем напав на своїх колишніх учнів, внаслідок чого один з них загинув. Чоловікові повідомили про підозру в умисному вбивстві. Про це інформують поліція Житомирщини та Житомирська обласна прокуратура, передають Патріоти України...

Це варто знати! Кого стосуються обмеження щодо видачі документів консульствами України за кордоном - роз'яснення юриста

субота, 27 квітень 2024, 17:30

Обмеження щодо видачі документів консульствами України стосується всіх чоловіків призовного віку (від 18 до 60 років), які перебувають за кордоном. Це не залежить від того, як давно вони перетнули кордон і скільки проживають в іншій державі, якщо ці ос...