З війни - до підземного переходу: Мережу вразила історія військового, який пройшов "гарячі" точки, а тепер отримує 300 грн і просить гроші на хліб та ліки

Віталію Лашевичу 61 рік. Він вижив на фронті, пройшов справжнє пекло в найгарячіших точках, був поранений на війні, а тепер змушений стояти в переході з простягнутою рукою - просити гроші на ліки та виживання, передають Патріоти України.

Сайт ТСН.ua розповідає шокувальну історію про колишнього військового 205 батальйону тероборони. Ми просимо небайдужих підтримати захисника і звертаємося до всіх відповідальних із запитанням: як таке могло статися?

Він — колишній військовий 205 батальйону тероборони із позивним “Грейдер”. Попри поважний вік, із честю і гідністю пішов захищати країну з першого дня вторгнення РФ.

“23 лютого 2022 року я приїхав у Київ на день народження онучки цивільної дружини, яка померла. Ми відсвяткували, а 24 вранці трапилася ця біда з нападом Росії. Оголосили війну. Я відправився у військкомат на ДВРЗ. Простояв добу в черзі, бо дуже багато людей було”, — розповів Віталій Лашевич.

Чоловік каже, що від дитинства знав, що це таке, коли на твою землю хтось нападає. Його батько воював у польській армії під час Другої світової війни, а мама була у німецьких концтаборах.

“Я тут народився, і мене батьки вчили, де пуповина — туди ніхто не має права ступати. У мене похоронені в Бучі мама, брат, сестра. Я своїх дітей так виховав: хоч вони живуть в Росії, вони — за Україну. Повинно, щоб дитина з дитинства знала не історії з книжок, а перекази дідів, батьків…. Я захищав честь і пам'ять дідів і прадідів”, — розповів колишній військовий.

Він звільняв Київщину, пройшов запеклі бої за Сєвєродонецьк, Соледар та Бахмут, Лиман. Був мінометником у гарячій точці, де отримав поранення рук.

Віталій Лашевич / © ТСН.ua

“В Сєвєродонецьку. Ми стріляли, по нас стріляли. Був авіаналіт і обстріл. Мене хвилею відкинуло, “розбив” праву руку. У мене зараз руки працюють тільки вперед, наверх і в сторони я піднімати не можу. Плюс серце, я кожен місяць мінімум 12-15 днів лежу", — каже Віталій Лашевич.

Раніше, за його словами, навіть не мав медичної карти. А здоров’я втратив на війні.

“Зрозумійте, якщо в нас було, що ми в день робимо 130 пострілів. Вас 130 раз по вухах і по всьому б'є. А це ж круглу добу, не день. І так само ночуємо на позиціях. Вогнище розпалювати не можна Бахмуті було. В Сєвєродонецьку теж — вдень спека, а вночі вісім-дев'ять градусів тепла, а літня форма. Хто чим міг, тим утеплявся. А воно все накоплюється. І на додачу до всього у мене ще вік. Молодим, може, легше переносити. Уже в кінці мені комбат сказав: “Дід, вже у тебе вік”. І в мене такі руки, що я вже не міг 120 міну… вже важко підіймати, руками не працював. Ну і вирішили, щоб дід уже йшов додому”, — розповів Віталій Лашевич.

Та із пекла війни військовий потрапив до бюрократичного. Військово-лікарська комісія (ВЛК) не просто списала його за віком та станом здоров’я, а й вказала, що "захворювання" повʼязані з "проходженням військової служби", а не отримані під час "захисту Батьківщини".

“Так вийшло, що я з Бахмута попав у госпіталь з руками. Після мене направили на ВЛК. Я пройшов, і якраз 5 червня у мене був день народження. Вік більше 60 років, тому сказали “додому”. Коли отримував перше ВЛК, там навіть не було про поранення написано. Я подав папери знову, щоб переписували. А це вже подав у третій раз, щоб написали, що не з проходженням служби воно пов'язано. Бо уявіть: 60 років для проходження служби. Я ж не людина, якій 20 років. Як я можу проходити службу, якщо я прийшов на захист Батьківщини із перших днів?” — каже колишній військовий.

Тож вже два місяці, людина, яка ризикуючи життям захищала нас усіх, оббиває пороги, щоб відстояти свої права.

Довідка Віталія Лашевича / © ТСН.ua

Довідка Віталія Лашевича / © ТСН.ua

“Зараз чекаю, як вони перепишуть. Вони нічого не пояснюють. Я подав папери про поранення та від очевидців, медсестри батальйону, коли хвороба в мене перший раз з’явилася. Бо мені треба на медико-соціальну експертизу (МСЕК) у зв’язку з тим, що я здоров’я втратив. Є можливість отримати групу, але треба всі ці документи”, — розповів Віталій Лашевич.

Він хотів би працювати, але після поранення не може підняти руки навіть до плечей, має проблеми із хребтом та пухлину в голові. Тому щодня змушений спускатись до переходу і просити милостиню, бо грошей не вистачає навіть, щоб оплатити комуналку.

“Цей час, поки я проходжу це ВЛК, я вже не військовий. У мене немає ніяких виплат, нічого не приходить. Мої побратими допомогли купити хатинку. Вона маленька, їй 92 роки. Але мені все одно, пробачте, жити треба, за світло, за газ платити. Я звернувся я в Пенсійний фонд, мені дали поміч — 300 грн на місяць. Хата стара, холодна, треба прогрівати. Мені опалення обходиться 2500 грн, плюс доставка. Виходить 2700. І світло. 300 гривень мені виділяють. Це можна на їжу, на ліки. Мені дуже проблемно купити ліки сердечні. Через це я прошу у людей допомоги, щоб заплатити за комунальні послуги. Щоб купити якийсь шматок хліба, ліки”, — каже Віталій Лашевич.

У нього багато державних нагород за участь в захисті Батьківщини, але зараз він почувається "непотрібним".

“Ви знаєте, скільки зараз є таких, як я?... У мене побратими кажуть: “Діду, ти на фронті не загинув, то там з голоду хочуть щоб помер”. Це соромно повинно бути не нам, а владі. Бо виходить, що ми там потрібні, а коли все втратили і прийшли, тут ми нікому не потрібні. От у мене баба є, ми отримуємо дві тисячі. І то її переселенських, бо вона з Херсона. І як можуть дві людини прожити? Коли я був на фронті, громада видавала пайки якісь на місяць, кілограм-два макарон чи ще щось. Зараз у мене такого вже немає. Тобто на фронті я був — бабусі давали, я прийшов з фронту — мені вже їсти не треба. Якось це все… людина після фронту не потрібна”, — розповів Віталій Лашевич.

Віталій Лашевич просить кошти у переходах / © ТСН.ua

Реквізити для допомоги

Картка Віталія: 5457 0825 0961 1963

Монобанка: https://send.monobank.ua/jar/8gY18oQw8u

На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео З війни у підземний перехід. Віталій Лашевич, "Грейдер" про "пекло" бюрократії

Джерело: ТСН.ua

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...