Законний "відкуп" від мобілізації таки буде? У Раді заявили про великий запит на економічне бронювання


У Комітеті парламенту з питань економічного розвитку заявили, що бізнес має великий запит на економічне бронювання. Про це розповів народний депутат від Слуги народу, голова комітету парламенту з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха в інтерв'ю Radio NV, передають Патріоти України.

"Я вам скажу, що ми б, напевно, і не взялися за це, якби не почули дуже великий запит саме від ринку, від реального сектора, від підприємців, організацій, від асоціацій бізнесу. Бо 76-та постанова Кабміну, за якою бронюється зараз переважна кількість підприємств, звісно, працює, але ефективність, те, яким чином здійснюється це бронювання, м’яко кажучи, залишає бажати кращого", - сказав нардеп.

Наталуха розповів, що остання зустріч була з технологічними силами оборони - компаніями, які виробляють та поставляють державі дрони.

"Так от: вони всі мають право бронюватися по 76-й постанові, по існуючій моделі, але у них у всіх проблема номер один — це бронювання. Тому що комусь не продовжують, у когось не приймають документи, комусь просто не відповідають, а це створює люфт часу для того, щоб у них по одному висмикували спеціалістів. За їхніми розрахунками, наприклад, мобілізація одного інженера, технолога або іншого спеціаліста призводить до того, що паралізується процес випуску їхньої продукції від трьох до п’яти місяців. Тобто за рахунок того, що на підприємстві, яке виробляє дрони, мобілізують одного технолога, на три-п'ять місяців стає робота підприємства. Це, на мою думку, і про обороноздатність", - зазначив він.

На його думку, економічне бронювання - це "додатковий інструмент", який буде паралельним до чинного процесу бронювання.

"Ми не говоримо про те, що ми зараз хочемо прийняти економічне бронювання і скасувати вже той порядок бронювання, який є - так званий стратегічний. Коли стратегічні підприємства мають право бронюватися безкоштовно. Ні, це лишається.

Будемо без світла до 20 годин на добу! Як мешканцям багатоповерхівок підготуватись до зими

середа, 26 червень 2024, 14:58

Мешканцям багатоповерхівок в Україні важливо підготуватися до довготривалих відключень електроенергії взимку, зосередившись на утепленні будинків та забезпеченні резервного живлення для систем опалення. Для цього слід придбати зарядні станції, павербан...

Зеленський відповів на петицію щодо броні для далекобійників

середа, 26 червень 2024, 14:37

Президента України Володимира Зеленського закликали надати бронювання від мобілізації для водіїв, які здійснюють міжнародні пасажирські й вантажні перевезення. Глава держави відповів на петицію, передають Патріоти України з посиланням на відповідну пет...