"Замінюйте все, що можна. Навіть паспорт": Експерт розповів, що робити після викрадення особистих даних шахраями

Днями раптово припинив роботу мобільний додаток Kyiv Smart City, а усі послуги, які він пропонував, без попередження перенесли у новий сервіс "Київ Цифровий". Експерт із цифрової безпеки Павло Бєлоусов припускає, що Kyiv Smart City просто "посунули" конкуренти, а самі кияни навряд чимось ризикують, передають Патріоти України.

"Є міська організація, яка займається обчислювальними технологіями і має різні бази данних ГІОЦ (Головний інформаційно-обчислювальний центр, - Gazeta.ua). Відповідно надають доступ до них багатьом структурам, зокрема й нашому столичному додатку. ГІОЦ Kyiv Smart City від цієї бази відключив, а свій сервіс додав. Тобто Kyiv Smart City не мав власної бази данних, ніякої інформації про людей не зберігав, а лише користувався тією, що існувала. Тому киянам хвилюватися нічого. Проблема в тому, що це сталося раптово. Без пояснень усе перестало працювати, чим налякало людей і зменшило їхню довіру", - говорить Бєлоусов.

Попри все, експерт радить українцям бути обережними, реєструючись на різних сайтах. Вказувати найменше інформації про себе. "Якщо для повноцінного функціонування якогось сервісу достатньо лише електронної пошти, не пишіть зайвого. Вимагають номер телефону - вкажіть окремий, до якого не прив'язаний банкінг чи інші важливі сервіси. Якщо ваші дані опинилися у злочинців або в публічному доступі, то із цим нічого не зробиш. Вихід - замінити усе, що можна: пошту, номер телефону, паролі або навіть перевипустити паспорт, якщо впевнені, що дані із нього мають зловмисники".

Росіян покосить онкологія: Експерти розповіли про відкладені наслідки потопу в Курганській області

вівторок, 30 квітень 2024, 6:56

Повінь у Курганській області РФ може мати серйозніші наслідки, ніж вважалося раніше. У зоні затоплення опинилися старі уранові копальні "Добровільне". Інформація підтверджена супутниковими знімками, передають Патріоти України. Влада РФ намагається при...

На Хмельниччині чоловік заявив, що не з'явився в ТЦК "через похмілля": Стало відомо, яке рішення ухвалив суд

вівторок, 30 квітень 2024, 6:50

Красилівський районний суд Хмельницької області засудив до року іспитового терміну чоловіка, який не з'явився до ТЦК після отримання бойової повістки. Фігурант пояснив, що не зміг цього зробити через "сильне похмілля". Про це йдеться у вироку, опубліко...