Заповідник "Києво-Печерська лавра" повернув собі низку споруд на території Нижньої Лаври, котрі перебували в оренді УПЦ

Під контроль Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" вже повернуто 11 споруд на території Нижньої лаври. Ще приблизно 30 залишаються у монастиря Української православної церкви (Московського патріархату). Про це у суботу, 12 серпня, розповів виконувач обов’язків генерального директора заповідника Максим Остапенко у коментарі Укрінформу.

"Заповідник (на початку 1990-х.- ред.) передав монастирю 79 об'єктів. Але значна частина з них - це замощення, печери, підземні споруди, фортечні мури, підпірні стінки, архітектурні форми. Лише 40-42 об'єкти - це повноцінні споруди: житлові, технічні, релігійні. З цих 40 об'єктів ми 11 повернули в користування заповідника та повністю їх контролюємо. Близько 30 об'єктів ще залишилося", - сказав він.

За словами Остапенка, під контроль наразі взяті приміщення, які використовували для виробництва, торгівлі, ресторанів чи кафе.

"Подібна діяльність не була передбачена договором між УПЦ МП і заповідником, тому ці об’єкти використовуються невідомими особами і точно не відповідають цілям заповідника і монастиря", - підкреслив Остапенко.

Він же пояснив, що об'єкти, де проживають монахи або здійснюється служба поки що не забиратимуть.

"Допоки рішення суду не набуде чинності, у нас немає на це правових підстав", - наголосив в.о. гендиректора.

Він зауважив, що, користуючись наявністю судової процедури, представники УПЦ продовжують перебувати у Нижній Лаврі. Але після остаточних рішень суду монахи повинні або довести, що не мають зв'язків з державою-агресором, виробити новий формат відносин з державою і звернутися, аби на підставі нового прозорого договору пролонгувати використання приміщень Лаври - або звільнити ці приміщення.

Як повідомляв Укрінформ, представники УПЦ оскаржуватимуть в апеляційних інстанціях рішення Господарського суду Києва щодо законності розірвання договору на користування майном Києво-Печерської лаври та щодо повернення майна.

Господарський суд Києва 10 серпня зобов'язав Свято-Успенську Києво-Печерську лавру УПЦ (чоловічий монастир) усунути перешкоди у користуванні майном Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" шляхом його повернення.

Водночас 9 серпня Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору щодо безоплатного користування приміщеннями Нижньої лаври, який уклали монастир УПЦ МП та заповідник "Києво-Печерська лавра".

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...