"Земля просякнута кров'ю": Волонтерка описала складну ситуацію на Донеччині, де людей ховають прямо у садах


Зараз мешканці Донеччини масово покидають свої домівки, адже російські окупаційні війська активно наступають на їхні міста і села. Дехто з них, евакуйовуючись до більш безпечного міста, залишають вдома домашніх тварин. Про це у своєму Facebook написала радниця міністра захисту довкілля Лала Тарапакіна, передають Патріоти України.

"Зараз ворог стоїть за 10 км до Покровська - нашої тилової донбаської столиці. Селидове ще пару місяців тому було відносно цілим, а сьогодні складно знайти цілим хоча б під'їзд. Новогродівка тримається ледь-ледь. Ми всі розуміємо, що далі. Люди масово покидають свої домівки, і добре - якщо є куди", - йдеться у її дописі.

Радниця очільника Міндовкілля пише, багато людей "поховані на власних городах та в абрикосових садках", а "земля просякнута курагою та кров'ю". Тим часом "заявки на вивезення тварин - "заберіть куди-небудь" множаться в агресивній геометричній прогресії".

Тарапакіна разом з різними та іноземними українськими організація перебуває на Донеччині, де зокрема, виконує місії з порятунку тварин. З її слів, на Донбасі "зараз змінилося все". Тепер перед кожним заїздом на евакуацію в "гостру зону" - потрібно актуалізувати дані не з ранку на день, а - на кожну годину.

"Ще позавчора ми забирали тварин в зачиненому будинку в Миколаївці. Встигли буквально на день. Вчора наша точка в Орлівці під Новогродівкою була у 800 метрах від позицій росіян, але за пару годин вона була вже окупована", - написала вона.

За її словами, багато тварин залишають. Адже "до більшості еваків не беруть з тваринами, до переважної більшості житла не беруть з тваринами". Крім того, багато домашніх улюбленців мають літні та самотні люди - "майже приречені і самі, і з тваринами, у них немає рішення для всієї своєї зграї". Тому часто волонтери знаходять тварин на ланцюгах, зачинених у будинках, а інколи - вже мертвими.

Лала розповіла про літнє подружжя, яке дивом виїхали Нью-Йорка разом зі своєю старенькою вівчаркою. Втім, за кермом діду стало погано і він просто став на трасі: "Два пакета речей, собачий корм. Вони не мали куди подітися, ніхто не хотів брати їх з собакою".

"Єдине, чого достатньо в прифронтових регіонах - це гуманітарки. В деяких селах люди можуть жити на свої запаси рік. Не вистачає рішень та уваги. Системних рішень - що робити, куди бігти, коли грошей немає. Уваги - визнавати суспільством, що люди гинуть і там. Кожного дня кількість тих, хто гине на Донбасі, перевищує кількість загиблих в "Охматдиті", - наголошує Лала Тарапакіна.

Активістка заявляє, що варто шукати "системні рішення для "незручних родин", адже евакуація родин з тваринами - це величезна проблема, яка "не вирішується системно жодним великим фондом, жодною державною інституцією". Вирішують її "різні небагатокількісні волонтери".

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...