Зігріваючий і ароматний: Як приготувати суп, що зміцнює імунітет

Сочевиця сприяє зміцненню загального імунітету і нормальній роботі травної системи.

"Зима — найкраща пора для супів, зігріваючих і ароматних, пісних і, навпаки, наваристих і, звичайно ж, супів-пюре. Чому саме з сочевиці? По-перше, з усіх бобових вона є лідером за поживністю і корисними властивостями. Всього у 200 грамах продукту міститься денна норма заліза і фолієвої кислоти", - пише у своєму блозі дієтолог Світлана Фус, передають Патріоти України, та продовжує:

"По-друге, через смакові якості сочевиці — неймовірно ароматної, з тонкими східними нотками. По-третє, сочевиця багата на рослинний білок, який легко засвоюється організмом, а вуглеводи у складі продукту — складні (глікемічний індекс — від 25 до 40, в залежності від сорту).

Сочевицю рекомендується вживати при цукровому діабеті, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, колітах, при порушеннях обміну речовин. Також сочевиця сприяє зміцненню загального імунітету і нормальній роботі травної системи.

Сочевиця, як відомо, буває різних видів: зелена, жовта, червона, чорна, коричнева. Сміливо використовуйте ту, яку зможете купити в вашому магазині — без сумніву, всі види дуже корисні і смачні!

Інгредієнти:

сочевиця — 250–300 г

вода — 2 л

морква — 2 середніх

цибуля ріпчаста — 1 шт.

спеції (по щіпці) — куркума, перець чорний мелений, коріандр мелений

лавровий лист — 1–2 шт.

сіль за смаком

зелень (будь-яка) і гарбузове насіння — для прикраси

Якщо збираєтеся варити суп на м'ясному бульйоні, то додайте до перерахованих інгредієнтів 500 грамів курячого філе.

Спосіб приготування:

Сочевицю промийте і поставте варитися у двох літрах води. Туди ж, у холодну воду, додайте моркву (порізавши на середні круглі або квадратні часточки, щоб швидше зварилася), цибулю кубиками, лавровий лист.

Після того, як усе закипить, зніміть піну. Не забудьте посолити.

Готовність можна визначити, спробувавши сочевицю — вона має розваритися, вода також трохи помутніє. Морква має стати м'якою. Якщо варите й куряче філе, то за цей час воно теж має зваритися.

Злийте майже всю воду в окрему ємність (але не виливайте — вона нам ще знадобиться), вийміть лавровий лист і не забудьте вийняти куряче філе; його потрібно буде порізати на дрібні шматочки, а згодом додати вже в готовий суп-пюре.

Блендером подрібніть увесь вміст до однорідності (3–5 хвилин), додаючи бульйон невеликими порціями. Що стосується консистенції, то вона має бути середньою — не занадто рідкою і не дуже густою, хоча, звісно, це повністю справа ваших уподобань. Ви можете зробити суп-пюре густішим, і тоді він буде вам одночасно і першою, і другою стравою.

У готовий суп-пюре додайте куркуму (вона додасть приємний жовтуватий відтінок), перець, коріандр. Поставте на плиту і знову доведіть до кипіння — буквально на одну хвилину. Готово.

Подавати суп можна, прикрасивши улюбленою зеленню і гарбузовим насінням. А дітям я рекомендую додати в суп трохи нежирних вершків — так смак стане ніжним, він ніби обволікатиме.

Такий суп багатий рослинним білком і складними вуглеводами (у складі немає картоплі, щоб суп залишався дієтичним), він легко засвоюється, у ньому багато вітамінів і мінералів. Суп-пюре з сочевиці показаний діабетикам, спортсменам і дітям. А який він ароматний... Куштуйте швидше — запевняю, ви одразу в нього закохаєтесь!"

Джерело: НВ

Треба закрити небо: Німеччина закликала США надати Україні ще одну систему Patriot, - Bloomberg

вівторок, 23 квітень 2024, 18:30

Уряд Німеччини наполягає на тому, щоб США поставили Україні ще хоча б одну протиракетну систему Patriot, щоб допомогти закрити пролом у системі ППО. Про це повідомляє Bloomberg, передають Патріоти України. Цього тижня Німеччина також продовжить чинити ...

Чоловіки чи жінки? Вчені з'ясували, хто кращі лікарі

вівторок, 23 квітень 2024, 18:22

Науковці виявили, що жінки кращі лікарки за чоловіків. Про це пише Metro, передають Патріоти України. Нове дослідження показало, що пацієнти мають менше шансів померти, коли їхнім лікарем є жінка – причому ризик для пацієнток ще нижчий. Пацієнти також ...