Зміна клімату дає взнаки: Папуги успішно колонізують Україну і приносять потомство

Папуги Крамера однолюби

У Чернівцях люди помітили гніздо папуг Крамера, в котрому вже верещали пташенята. Це досить великий птах, вага самця може досягати 160 г, довжина птаха з хвостом до 42 см, хвоста 20 см, розмах крил до 48 см.

"Нарешті сталося! Мені вдалося сфотографувати малят папуг Крамера, яких я помітила три дні тому.

Спочатку я не була впевнена, чи це дійсно пташенята, чи просто самець з самкою, адже їхня поведінка була досить активною.

Але сьогодні одне з пташенят з'явилося майже весь час, коли поряд не було батьків, а друге мені вдалося сфотографувати лише один раз.

Фото Tatiana Gavrylova

Точну кількість пташенят поки визначити складно, ймовірно, їх двоє або троє, - розповіла Tatiana Gavrylova на ресурсі "Птахи України".

Це папуги вирізняється галасливою і непосидючою поведінкою. То є найбільш численний і широко поширений вид серед своїх сородичів. У дикому стані мешкає в Південній Азії і низці районів Африки.

У деяких країнах Європи з м'яким кліматом, США і низці інших країн утворилися стійкі популяції вдруге здичавілих папуг. Зазвичай папуги Крамера в Європі трапляються компактно, здебільшого, тримаючись в населених пунктах (насамперед у великих містах) або поблизу них, де мають достатню кормову базу. В Європі найбільші популяції - в Лондоні і Брюсселі. Популяція в Стамбулі сформувалася внаслідок аварії вантажівки з папугами у 1996 р.

В Україні групи особин або окремих птахів можна зустріти в окремих містах (Чернівці, Львів, Київ, Пирятин). Ці угруповання сформувались з особин, які втекли з неволі.

Крамер можуть робиьи 2-3 кладки на рік, відкладаючи по 3-4 яйця, які самочка висиджує протягом 4 тижнів.

В Україні, де клімат холодніший, папуги Крамера зазвичай роблять лише одну кладку.

Пташенята з'являються на світ абсолютно голими і безпорадними, залишаючись у гнізді протягом 7 тижнів. Вигодовуванням пташенят займаються обоє батьків.

На території Малої Азії знайшли незвичайне поховання гладіатора (фото)

субота, 5 жовтень 2024, 22:40

У Туреччині археологи зробили незвичайне відкриття всередині багатовікової базиліки. Вони розкопали поховання, наповнене людськими кістками, яке, можливо, колись належало римському воїну. Цей стародавній саркофаг, якому, як вважають, близько 1 800 рокі...

"Круто, молодці": Відомий український боксер допомагає другу Кадирова (фото)

субота, 5 жовтень 2024, 22:02

Відомий український боксер Єгор Великовський допомагає росіянину Артуру Бетербієву готуватися до бою за титул абсолютного чемпіона світу у напівважкій вазі з іншим представником РФ Дмитром Біволом. Про це сам Великовський розповів на своїй сторінці в I...