Зомбі існують? На Гаїті троє людей повернулися до життя після смерті

Зомбі існують? На Гаїті троє людей повернулися до життя після смерті

Тема зомбі - людей, що з тієї чи іншої причини повстали з мертвих, уже майже століття бентежить цивілізований світ. Якщо спершу зомбі були звичайними людьми, які під впливом гіпнозу чи магії перетворювалися на маріонеток, то згодом вони перетворилися на мертвяків, єдина мета яких - з'їсти чужий мозок, передають Патріоти України.

Але, ймовірно, у зомбі, які повертаються із мертвих,немає нічого містичного. І вони, це вже цілком точно, не намагаються з'їсти живих людей.

Майже 30 років тому група вчених опублікувала дослідження, в межах якого вивчила мозок трьох людей на Гаїті, які ожили через місяці, або й роки після того, як були поховані. Подробиці розповідає IFLScience.

Легенди про повсталих з могил зомбі з'явилися саме на Гаїті, де вірили, що магія Вуду дає чаклунам змогу захоплювати душі померлих та переселяти їх у тіла щойно померлих. Іноді це робиться заради помсти, а часом чаклуну просто потрібна власна "лялька", що виконуватиме будь-які накази.

1997 року науковці вирішили покласти край чуткам про повсталих мерців та приїхали на Гаїті, аби дослідити трьох людей, родичі яких заявляли, що ті повернулися з мертвих. Вивчали вони, звісно ж мозкову діяльність "повсталих мерців", використовуючи методи електроенцефалографії та ДНК-тестування.

Першою їхньою піддослідною була жінка, що померла у віці 30 років, але через три роки члени родини виявили її живою на вулиці. Після того, як суд надав дозвіл на ексгумацію могили, родичі виявили, що вона була засипана камінням.

Автори дослідження розповіли, що жінка справді нагадувала зомбі зі старих фільмів: її голова була завжди опущеною, а ходила вона вкрай повільно та скуто. У жінки також були проблеми із мовленням, але час від часу вона бурмотіла "незрозумілі, але стереотипні слова".

Однак, дослідження її мозку не показали нічого непримітного. Вивчивши її стан, дослідники оголосили попередній діагноз: кататонічна шизофренія.

Однак пояснити її повернення з мертвих вони не змогли, хоч і припустили, що жінка взагалі не помирала. Вчені припускають, що її могли отруїти "нервово-м'язовим токсином", а після поховання її тіло було викрадено.

Інший піддослідний – 26-річний чоловік, який повернувся через 19 місяців після поховання. Його клінічні обстеження не виявили жодних надприродних знахідок, а дослідники діагностували у нього органічний синдром головного мозку та епілепсії. Доказів того, що чоловік взагалі був мертвий вчені також не знайшли.

Згодом з'ясувалося, що дядько чоловіка загіпнотизував його і потім тримав прикутим до колоди у своєму будинку. Ще один випадок зомбі стався із жінкою, яку виявили живою через 13 років після смерті. Проведене обстеження показало, що вона досі залишається людиною. Генетичне обстеження також не виявило жодних доказів того, що жінка коли-небудь була мертвою.

Автори дослідження припускають, що у більшості випадків, коли люди заявляють про те, що їх померлий родич ожив та перетворився на зомбі, має місце помилкова ідентифікація людини, яка має психічні розлади.

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...