Померла відома українська мистецтвознавиця, мати Леся Подерев'янського

Людмила Міляєва була академіком Національної академії мистецтв України

На 97 році пішла з життя видатна науковиця, професорка НАОМА, докторка мистецтвознавства Людмила Міляєва. Про це повідомила пресслужба Національної академії мистецтв Україні. Людмила Міляєва – дружина художника Сергія Подерев'янського та мати художника, більш відомого як автора сатиричних п'єс, Леся Подерев'янського.

Людмила Міляєва народилася 1925 року в Харкові, у 1950 році закінчила філологічний факультет Київського університету ім. Т. Шевченка за спеціальністю «російська філологія». У 1949-1962 роках – наукова працівниця, у 1964-1966 роках – завідувачка відділу Київського державного музею українського образотворчого мистецтва (тепер – Національного художнього музею України). З 1962 року – старша викладачка, доцентка, професорка кафедри історії та теорії мистецтва Київського державного художнього інституту (тепер - НАОМА). Членкиня Національної академії мистецтв України, заслужена діячка мистецтв України, членкиня Національної спілки художників України. Нагороджена золотою медаллю Національної академії мистецтв України, орденом «За заслуги» та орденом княгині Ольги 3-го ступеня.

Людмила Міляєва досліджувала мистецтво України: від Київської Русі до ХІХ ст. У її науковому доробку численні монографії, каталоги, альбоми, сотні наукових і науково-популярних статей. Захистила кандидатську дисертацію на тему «Стінопис Потелича» та докторську дисертацію на тему «Розписи Дрогобича і проблеми розвитку українського мистецтва XVI – початку XVIII ст.». Світ української ікони, архітектура, скульптура і живопис мазепинського бароко та інших стилів оживали на її лекціях, екскурсіях по визначним пам’яткам і під час виїздів на практику по Західній Україні. Як наставниця та викладачка, виховала не одне покоління українських мистецтвознавців.

«Це непоправна втрата для всієї української культури. Висловлюємо щирі співчуття сім'ї, а також усім, хто знав та любив Людмилу Семенівну. Вічна пам'ять», – йдеться на сторінці музею у фейсбуці.

Людмилі Міляєвій 13 листопада мало виповнитися 97 років. Лесь Подерв'янський за сімейними обставинами у суботу скасував свій виступ в Івано-Франківську та переніс його на другу половину листопада.

"Це моє життя": Розлучений Сергій Танчинець відреагував на чутки про романи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:44

Лідер гурту "Без Обмежень" Сергій Танчинець, якому приписують роман з його піарницею, відреагував на чутки про нові стосунки. Артист зазначив, не має наміру коментувати особисте життя. І просить прихильників не ставити йому запитань про це, а зосередит...

Хоче отримати громадянство США: Принц Гаррі остаточно розірвав зв'язки з королівською родиною і більше не вважає себе британцем

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:50

Принц Гаррі відмовився від права на проживання у Великій Британії та оголосив Америку своїм домом у нових документах. Герцог Сассекський "розглядає" отримання громадянства США, що може означати відмову від королівських титулів. Повідомляється, він дав ...