Не робіть так! ТОП-3 помилки, через які стріляє консервація

У кого хоч раз “зривали” банки із зимовими заготовками, той не забуде про це ніколи. Добре, якщо при цьому забрудниться лише підлога. Але буває, що забруднюються стіни, стеля. Приємного мало, не кажучи вже про те, що шкода зіпсованих продуктів і даремно витрачених праці та сил, передають Патріоти України.

Можна нескінченно довго стерилізувати банки та старанно мити їх, але це не гарантує належного результату.

Чому “стріляє” консервація

  1. Це обов’язково станеться з вашими заготовками, якщо овочі, фрукти чи ягоди були погано вимиті. Усі інгредієнти промивають як мінімум у трьох водах, після чого обрізають хвостики та все зайве. Листя, трави та інші добавки повинні бути такими ж чистими та свіжими. Зайве нагадувати, що овочі, фрукти та ягоди повинні бути без дефектів та ознак псування. Навіть якщо просто обрізати зіпсований шматок, розраховувати на успіх не варто. А консервувати краще врожай, який тільки зібрали з грядок.
  2. Якщо кришки погано закатані або, навпаки, перетиснули, є ймовірність, що закрутка злетить в повітря. Переверніть банку і простежте, що від основи кришки не піднімаються бульбашки повітря, а краї кришки щільно прилягали до банки. До речі, на шийці банки не повинно бути подряпин, вм’ятин, сколів та інших ушкоджень.
  3. Рецептури варто дотримуватися з повною строгістю. Будь-який відступ від рецепту може стати причиною псування продукту.

Найголовніше – в засолювання використовується за умовчанням сіль великого помелу. Йодована сіль призводить до того, що заготовки стають каламутними.

А ви це знали? Чому категорично не можна мити сире м’ясо перед приготуванням

вівторок, 18 листопад 2025, 13:10

Багато господинь і досі ретельно промивають м’ясо під краном перед тим, як його приготувати. На перший погляд це здається логічним, адже вода очищає продукт. Але сучасні фахівці з харчової безпеки наголошують: мити сире м’ясо вкрай небезпечно. Розповід...

Коли найкраще їсти фініки - ось у який момент вони приносять максимум користі

вівторок, 18 листопад 2025, 10:12

Фініки - солодкі, поживні й дуже універсальні фрукти, які з давніх часів символізували силу та витривалість. Сьогодні вони стали корисною альтернативою печиву та батончикам, адже поєднують натуральну солодкість із важливими вітамінами й мінералами. Та ...