6500 генів - така відмінність ребра від Адама стверджують ізраїльські вчені

Дослідникам з Інституту Вейцмана вдалося повністю описати статеві особливості експресії генів.

Фото: jewishnews.com.ua

Вчені з Інституту Вейцмана стали першими, хто зміг описати залежні від статі особливості експресії генів - процесу перетворення спадкової інформації в РНК або білок, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Відповідна наукова робота опублікована в журналі BMC Biology. В рамках дослідження вчені працювали з 8555 зразками тканинних генотипів від 357 чоловіків і 187 жінок. Статеві особливості аналізували за допомогою порівняння характеристик 18 670 з 19 644 генів, що кодують білки. В результаті експерименту вдалося виявити близько 6500 генів, поведінка яких значно відрізнялося в залежності від статі.

Найбільш виражена специфіка спостерігалася у 6123 генів в молочних залозах. Крім того, відмінну експресію понад сто генів вчені виявили в скелетних м'язах, шкірі, підшкірній жировій клітковині, передній поясній корі та лівому шлуночку серця. Наприклад, експресія гена MUCL1 у чоловіків проходила переважно в шкірі, а у жінок - в молочних залозах. Подібні відмінності виявили в тканинах печінки.

Найбільша експресія специфічних для чоловіків генів спостерігалася в яєчках. Багато з цих генів були пов'язані з передміхуровою залозою і шкірою. У жінок висока експресія специфічних генів відбувалася в репродуктивній системі й тканинах мозку.

Вчені відзначають, що результати дослідження демонструють еволюційну важливість відмінностей в будові та роботі чоловічих і жіночих статевих органів. Вивчення статевих особливостей експресії генів необхідно для того, щоб краще зрозуміти еволюцію людини, а також для розробки нових медичних препаратів і методів.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Місцевим Соловйов вже порадив "не нити": Російські літаки "скинули" на Бєлгородську область понад 10 авіабомб ФАБ-500

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:12

У Бєлгородській області знову неспокійно – російські літаки "скинули" на населені пункти понад десять авіабомб ФАБ-500. Про це повідомляють у Telegram-каналі "Astra", передають Патріоти України. Так, одну з авіабомб ФАБ-500 виявили у районі села Бессон...