А від склерозу вас захистить вітамін D

Вчені та лікарі виявили, що існує прямий взаємозв’язок між ризиком розвитку розсіяного склерозу та дефіцитом вітаміну D в організмі людини.

Фото: infokava.com

Про це можна стверджувати на основі трьох паралельних досліджень, проведених у Норвегії, Великій Британії та США – повідомляється у квітневому випуску D3-Дайджесту, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

За результатами даних досліджень було зроблено наступний висновок: регулярне вживання необхідних доз вітаміну D за допомогою спеціальних медикаментозних засобів значно знижує ризик розвитку розсіяного склерозу в людини, а також зменшує ймовірність рецидивів у хворих на цю недугу. Окрім спеціальних ліків прекрасне джерело вітаміну D – сонячне світло, було доведено прямий взаємозв’язок між географічним положенням країни та рівнем захворюваності у ній на розсіяний склероз. Чим ближче людина живе до екватора, тим менші в неї шанси занедужати на дане захворювання, і навпаки.

Ще одне дослідження проводилося у Фінляндії. Його результати показують, що місцеві малюки, народжені у квітні, мають на 9,4% вищий ризик захворіти на розсіяний склероз, ніж у середньому по року. Листопадові новонароджені, навпаки, мають на 11,1% нижчий шанс отримати дану хворобу. Вчені пояснюють ці факти наступним чином: вагітність мам весняних малюків проходила у найтемніші місяці року, коли дефіцит вітаміну D є дуже високим.

Тож у чому взаємозв’язок між розсіяним склерозом та вітаміном D? Вчені зазначають, що імунна система хворого на дану недугу втрачає здатність розрізняти здорові клітини від патогенних, що призводить до різноманітних нервових захворювань, а нормальний рівень вітаміну D в організму не дає імунній системі знищувати здорові клітини. Вітамін D виступає своєрідним захисним бар’єром, щитом.

Медикаменти та сонце – не єдине джерело вітаміну D. Його можна отримати з такими продуктами харчування, як морська риба, печінка тріски, сир, яйця, коров’яче молоко, рослинна олія. Тож незайвим буде включити їх до свого раціону.

У сонячних, теплих країнах людям немає сенсу вживати вітамін D медикаментозно, проте цього не скажеш про північні держави. В Україні зараз досить тривала зима, коли сонця дуже мало фактично півроку. Тому лікарі рекомендують вживати вітамін D медикаментозно, особливо це стосується новонароджених та вагітних.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Російські ракети будуть повертатися в РФ": Астролог поділився прогнозом щодо появи в ЗСУ новітньої зброї

четвер, 18 квітень 2024, 12:41

Астролог Володимир Бадиян назвав ознаки закінчення війни в Україні. Він зазначив, що наша держава може отримати від партнерів настільки технологічну зброю, що російські ракети розвертатимуться на Росію. Про це він сказав у ютуб-каналі "Астрофеномен", п...

Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

четвер, 18 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула. . Наші пращури в свято 18 кв...