Амбітні плани Путіна: Чи з'явиться на Донбасі безпілотна зброя - блогер

У Росії стверджують, що винайшли програму автоматичного розпізнавання цілей​.

Безпілотний літальний апарат. Ілюстрація:iPress.ua

Все нові й нові види озброєння винаходять фахівці з усього світу. Намагається не пасти задніх і Росія, тому, щоб бути готовим до всього, нам доводиться відслідковувати всі новинки по той бік поребрика. Про це пише Руслан Рудомський на сайті depo.ua, передають Патріоти України, продовжуючи:

Буквально вчора RU-нет облетіла новина, що Російське військове відомство розробило нове програмне забезпечення для безпілотних літальних апаратів, яке дозволить їм виявляти і розпізнавати різні об'єкти противника.

Зазначається також, що після розпізнавання цілі ця ж програма здатна розрахувати необхідні параметри наведення і передати їх артилерії, розрахункам реактивних систем залпового вогню, або авіації. При цьому тип необхідного для ураження цілі удару програма теж вибиратиме самостійно.

Як відомо, станом на сьогодні артилерія зазвичай використовує безпілотні літальні апарати для визначення точних позицій противника, а також спостереження за ними під час обстрілу і коригування вогню. Сьогодні дрони здатні лише передавати інформацію про ціль, за якою встановлено спостереження, в той час як всі необхідні обчислення і розрахунки артилеристи здійснюють самі.

Як це відбувається в українській армії, ми не так давно писали. Нагадаємо, що наша артилерія використовує програму винаходу українського інженера-військовослужбовця, яка робить усі артилерійські обчислення за лічені секунди. Тобто, наші "Боги війни" можуть обрахувати координати за 15-20 секунд (а не за 2 хвилини, як було раніше) і вже через 40 секунд після отримання завдання відкрити вогонь. Росія, наскільки нам відомо, в цьому напрямку досі не просунулась, тому, очевидно, вирішила зайти з іншого боку.

За задумом рашистів, безпілотні літальні апарати будуть самостійно упізнавати об'єкти на полі бою в будь-яких умовах: вдень і вночі, в погану погоду і навіть коли противник ставить перешкоди і створює помилкові цілі. На думку російських експертів, їхня нова програма стане найважливішим компонентом сучасних автоматизованих розвідувально-ударних комплексів (РУК).

Як вказується в описі програми, вона "дозволяє визначити ймовірні характеристики правильного розпізнавання об'єктів на полі бою. Програма заснована на оцінці ймовірності виявлення, а також дії вторинних факторів, що виникають внаслідок протидії супротивника".

"Важить" програма всього 356 кілобайт. При цьому вона IBM-PC сумісна і запустити її можна на операційних системах, починаючи з Windows-XP.

З відкритих джерел відомо, що розробку даної програми було завершено під кінець минулого, 2016-го, року і вже в березні 2017-го розробниками отримано патент на винахід. Судячи з усього випробування та дослідження програми ще тривають, однак, в інтернеті можна знайти критичні коментарі на її адресу.

Експерти відзначають "сирість" і недосконалість програми, але при цьому припускають, що отримані за її допомогою дані, розробники і військові зможуть використати для удосконалення програмного забезпечення і розробити нові алгоритми пошуку цілей.

Зазначається, що впізнавати цілі будуть по їх геометричним формам і тепловим сигналам, які зіставляються з графічною бібліотекою об'єктів, закладеною в системі управління дрона. Але якщо об'єкт стоїть під незвичним кутом або закритий димом, точність його впізнання падає в рази.

Розробники на це відповідають, що створення такої програми – це лише перший етап складної роботи.

Але всі сходяться на одному: інтеграція безпілотних літальних апаратів в автоматизовані системи управління артилерією – це один з перспективних напрямків розвитку засобів вогневого ураження.

Однак, давайте спробуємо з'ясувати, чи зможуть рашисти використовувати даний винахід на Донбасі, якщо встигнуть привести його до "товарного" вигляду до завершення російсько-української війни.

Згідно задуму, безпілотні літальні апарати будуть самостійно вести пошук в заданих районах, потім розпізнАють ціль, визначать її параметри і характер дії, потім передадуть дані в систему управління, яка в автоматичному режимі призначить вогневий засіб для ураження і задасть йому необхідні параметри… І ось тут можна зробити паузу і видихнути.

Щоб дана система мала ефект більший, аніж зараз є від дронів, розвідувально-ударні комплекси (РУК) повинні мати різноманітний вогневий арсенал, підключений до системи. Адже система ж напевно працюватиме в рамках певної закладеної в неї логіки і для ураження знайдених цілей вибиратиме найбільш оптимальні, точки зору штучного інтелекту, види зброї. Але чи будуть вони всі у наявності у бойовиків?

Крім цього є питання до самої системи. Як відомо, в умовах локальних конфліктів і гібридних воєн дуже важливо бути варіативним у виборі цілей. Тобто, наприклад, якщо мова йде про ураження механізованої техніки, то система має впізнавати і знищувати бойові машини ворога, але при цьому не чіпати транспортні засоби мирних громадян.

Коротше кажучи, розробники запевняють, що система вмітиме знаходити приховані і замасковані цілі, але чи вмітиме вона відрізняти мирні цілі від військових – питання відкрите. І якщо вона не здатна цього робити, то толку з неї буде не набагато більше, аніж з нинішніх дронів.

Однак, сперечатись з тим, що задум дуже перспективний ніхто не збирається. І у зв'язку з цим варто задатись питанням: чи працює над чимось подібним Україна? У відкритому доступі нам не вдалося знайти інформацію про подібні розробки. Натомість відомо, що проблемою самостійного розпізнавання цілей безпілотниками зараз активно займаються США, які є нашими військовими союзниками.

Хоча, цілком може бути, що й в Україні подібні розробки ведуться, але тримаються в секреті. Натомість відомо, що українські вчені створили бойовий реактивний безпілотник. Новий український дрон не тільки збиратиме інформацію про супротивника, але й зможе знищувати військову техніку на відстані до 50 км. Тому нам у будь-якому разі буде чим відповісти агресору.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт в Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...