Анастасія спілкується з усім світом завдяки своєму хобі - теонотафілії

Киянка радіє, коли вдається знайти щось рідкісне

"У Європі зазвичай колекціонують пусті пакетики від чаю. Цим часто займаються пенсіонери, у яких багато часу. Або це люди з обмеженими можливостями, яким колекціонування дає можливість спілкуватися з усім світом", - розповідає Анастасія Вікторії Топалі . Почала збирати ярлики студенткою 15 років тому. Просила друзів привозити їх з поїздок. Зараз маю в колекції екземпляри з 40 країн.

"Прочитала в мережі, що у 2005 році Олексій Міляков з Латвії вигадав назву для колекціонування ярличків - теонотафілія. Утворив від латинських слів "чай", "ярлик" і "люблю". Після того зрозуміла, хто я така. Знайшла групи в соціальних мережах. Почала обмінюватися. Перші обміни були з Росією, бо найлегше. Потім через Фейсбук вийшла на колекціонерів з Європи", - продовжує колекціонерка. Любить пити чорний чай зранку. Говорить, що смак кави ніколи не любила. Для гостей заварює зелений чай у вигляді засушеного бутону квітки.

"Найбільший свій обмін мала з італійцем Тиціано Тінті. Вперше тоді спілкувалася з європейським колекціонером. Самі мені написав. Сказав, що надішле мені всі свої ярлички. Я мала вибрати необхідні, а решту повернути назад з чайними пакетиками. Він їх збирав.

Прийшла коробка з-під тістечок, повністю набита ярликами. В мене був шок. Тоді мала колекцію з близько тисячі екземплярів. Відібрала 2 тис. штук. За правилами обміну 1 пакетик чаю прирівнюється до 3 ярликів. Мала віддати 667 пакетиків. Почала бігати Києвом і шукати чаї. Мене врятувало те, що можна було присилати до 20 однакових. Чоловік допомагав шукати. Купили близько 30 коробок чаю. Я була першою з України, з якою обмінювався Тиціано. Тому українські чаї, які потім розійшлися європейськими колекціонерами, були від мене.

Радію, коли вдається знайти щось рідкісне. Маю чай з Донецька - "Чай Святогорья". Він пакувався чайною компанією у Києві. У столиці його не можна купити, бо це локальна марка. Вже під час війни я знайшла людину, яка звідти виїжджала. Вона мені купила чай і привезла сюди.

Також є чай з Луганська. Називається "Бонті". Купила в Києві. Коли прийшла додому, побачила, що дата виготовлення замазана маркером. Відідрала наклейку і побачила, що чай прострочений. Мабуть, була ліквідація зі складів. Ще є чай з анексованого Криму. Нещодавно заходила на їхній сайт. Побачила, що компанія перелаштувалася на російський ринок.

Один із найцінніших моїх ярличків - від популярного бренду з помилкою. Неправильно написане слово "ромашка" англійською. Отримала його від колекціонера з Європи. Розказував історію про те, що купив чай, а тільки вдома помітив помилку. Через день пішов купити ще пачку і побачив, що партію повністю вилучили з продажу. Були збитки, але для компанії імідж важливіший".

Перші колекції з'явилися у Великобританії в XVIII столітті. Любителі чаю відбирали етикетки, щоб запам'ятати назви виробників.

До світової Книги рекордів Гіннеса внесено кілька колекцій теонотафілів. Найбільша з них зареєстрована в Нідерландах - нараховує 24 621 ярлик.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

РФ нещадно б'є по Харкову й Одесі, тому що для Кремля харків'яни й одесити – це "зрадники", - Леонід Невзлін

п’ятниця, 3 травень 2024, 0:00

"Постійні терористичні удари російських військ по українських містах – це частина стратегії, яку у Кремлі називають "створенням санітарної зони". Насправді це стратегія вигнання українців з тих територій, претензію на які Путін оголосив ще у своїй "кри...

Вічний Мамин День

четвер, 2 травень 2024, 23:56

Сокровенне. Вступ до великого ювілейного торжества: перша партія гостей фотографується на пам'ять... Зверніть увагу: ще одна партія людей, яке ось-ось сяде ювілейного столу...(Перепрошую, друзі, ніяк не можу розвернути по горизонталі цю свытлину). . Юв...