Андрій Герус: Наслідком формули “Роттердам+” став ріст ціни на електроенергію

​Про те, як заплутували споживачів стосовно формули “Роттердам плюс”

Останнім часом є багато спекуляцій щодо формули “Роттердам+”. Вона визначає, за якою ціною вугілля зараховується у тарифі на електроенергію, пише у своїй статті "Роттердам+" працює. Тарифи покривали імпорт вугілля" виконавчий директор ТОВ "Конкорд Капітал" (2014-2015 рр член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) Андрій Герус, повідомляють Патріоти України.

Говорили, що він “ще не працює”. Після цього казали, що “вже не працює”. А зрештою, що “працює, але не дозволяє імпортувати вугілля”.

Насправді тариф теплової генерації (ТЕС) з першого півріччя 2015 до кінця 2016 року виріс понад 100% (з 0,8 грн до 1,7 грн за кВт*г).

Таким чином, зі споживачів було зібрано понад 10 млрд грн надлишкових тарифних грошей. І саме цими грошима обіцяли забезпечити вугільну незалежність від зони АТО. Але гроші зібрали, а незалежності не стало.

“Роттердам+” діє і загрожує подальшим зростанням цін на електроенергію.

“Роттердам+” працює у повній мірі. Ось відповідні рішення НКРЕКП про встановлення формули і про встановлення ціни електроенергії на 2017 рік. Наслідком формули “Роттердам+” став ріст ціни на електроенергію.

Ця формула рахує ціну вугілля, як середнє за 12 міс:

ціну вугілля у Роттердамі + вартість доставки в Україну + вартість перевалки у порту

Така ціна іде у тариф ТЕС, а цей тариф іде у ціну електроенергії. Середня ціна за 12 місяців буде нижча від останньої ціни у Роттердамі, якщо ціна на біржі росте. Бо дешевше вугілля перших 6 місяців періоду усереднюється із дорожчим вугіллям останніх 6 місяців.

Верхня лінія – ціна вугілля у Роттердамі, нижня лінія – середня ціна за 12 місяців / Джерело: barchart.com

Але у майбутньому таке середнє значення буде зростати. Отже, формула спричинить наступне підняття ціни електроенергії, якщо буде діяти і далі.

Де купують вугілля? У найближчому магазині, а не у Роттердамі.

Ще однією маніпуляцією є те, що Роттердам не діє, бо не дозволяє імпортувати вугілля з Роттердаму.

Насправді ніхто у світі вугілля з Роттердаму і не возить. Там просто формується індикативний індекс АРІ2.

Розглянемо приклад. Вам батьки дали гроші купити 5 кг картоплі. Ціну не знали, а батьки щедрі, то глянули скільки картопля коштує на біржі у Чикаго, плюс докинули вартість доставки в Україну. Стільки грошей і дали.

Де ви будете купувати картоплю? Звісно, не у Чикаго, а у найближчому магазині. А у вас залишиться “решта”, або “чайові”

Аналогічно і у вугіллі. Всі купують у найближчих магазинах. Це українські шахти, зокрема в ОРДЛО. Навіть якщо якийсь з таких магазинів закритий, то наступний найближчий супермаркет вугілля – це Польща, порти Чорного моря, деякі компанії купували у Росії.

Компанія ДТЕК має свої шахти у Ростовській області РФ і регулярно звідти поставляє вугілля на східноукраїнські ТЕС.

Сумарно за 2016 рік Україна імпортувала 1,3 млн тонн, тобто менше 5% вугілля від сумарних потреб енергетики, що складають 25 млн тон вугілля у рік.

Паралельно відбувався і експорт вугілля: як дефіцитного антрациту, так і газової групи.

Останнє експортувалось по так званій схемі “експорт вугілля по лініях електропередач”. Тобто вугілля спалювалось на Бурштинській та Добротвірській ТЕС, які входять до складу “ДТЕК Західенерго”, а утворена електроенергія експортувалась у Європу.

Сумарно прямо і непрямо було експортовано понад 2 млн тон вугілля, тобто більше, аніж імпортовано. Отже, Україна є нетто-експортером вугілля у 2016 році.

“Роттердам+” дозволяв імпортувати вугілля.

Важливо розуміти, що українське тарифоутворення дає можливість маніпулювати і обманювати. Якщо є таке бажання, то це можна робити і з формулою “Роттердам+”.

Насправді, найчіткішим показником є тариф теплової генерації (ТЕС). Потім цей тариф іде у ціну електроенергії споживачам. Оскільки біля 80% затрат ТЕС – це паливо, то чим більший тариф ТЕС, тим більшу ціну вугілля він де-факто покриває.

Нижче таблиця, яка показує тарифи ТЕС з квітня 2016 року, коли був введений “Роттердам+”. А також, яку ціну вугілля реально покриває такий тариф і яка ціна вугілля була у портах Туреччини та Балтики.

Отже, з таблички видно, що ціна вугілля, яку покривав тариф ТЕС, була вищою за імпортну ціну у портах Туреччини протягом 8-ми місяців з останніх 10-ти.

І це при тому, що Туреччина є чистим імпортером вугілля, а Україна є видобувником вугілля і експортує його більше, аніж імпортує. Окрім того, українське вугілля нижчої якості (більший вміст сірки).

Цієї зими всій країні проявилася одна з найбільших корупційних схем, коли за рахунок маніпуляцій, шахрайства та обману в українській енергетиці зі споживачів збирають надлишкових 10-15 млрд грн у рік. Так би мовити – чайові для власників теплової генерації.

Чим можна пояснити існування такого, якщо не монополією, яка у змові з деякими політиками та органами влади, змогла добитися у тарифах ціни свого вугілля на рівні “Роттердам+”?

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"В мене таке відчуття": Наступного тижня у Кабміні очікується парад відставок "за власним бажанням" – нардеп Железняк

субота, 20 квітень 2024, 14:52

Наступний тиждень буде пленарним (23-25/04) і …кадровим. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram, передають Патріоти України. "Не так гучно, як ви того очікували, але дуже скоро ви побачите парад відставок "за власним бажанням". Т...

Знищення Ка-27 окупантів над Кримом: Офіцер ЗСУ назвав імена "мінусованих" членів екіпажу (фото)

субота, 20 квітень 2024, 14:43

У результаті знищення над тимчасово окупованим росіянами Кримом ворожого корабельного багатофункціонального вертольота Ка-27 ліквідовано чотирьох членів екіпажу. Знищено, зокрема, командира екіпажу Азіза Шаяхметова. Про це повідомив у Telegram "Штірліц...