Бальцерович та Україна: хто кого? Про політичну реінкарнацію батька "польського дива"

Присутність Лєшека Бальцеровича у Києві буде своєрідним лакмусовим папірцем, адже він є людиною, котра рідко та неохоче йде на компроміси.

Лєшек Бальцерович. Фото: timeua.info.

"Лєшек Бальцерович, двічі міністр фінансів та двічі віце-прем’єр демократичної Польщі, хоч і не обіймає урядових посад вже понад 10 років, ніколи повністю не зникав з публічного життя. Ідеолог та реалізатор фінансових та економічних реформ початку 90-х постійно нагадує про себе: то встановленням біг-борду у центрі Варшави, на якому щохвилини відображається зростаючий публічний борг, то гострими коментарями до проектів теперішньої влади. Проте призначення Бальцеровича представником Петра Порошенка у Кабміні та співголовою групи закордонних радників у справах стратегічних реформ інтригує поляків: чи вдасться відомому економісту повторити курс знаменитої «шокової терапії» на іншому ґрунті?", - написала Олена Бабакова у статті для Польського радіо, передають Патріоти України, та продовжила:

«Поява Лєшека Бальцеровича в українській адміністрації це важлива подія. Ця людина у Польщі має скільки прибічників, стільки й противників», – нагадує журналіст Польського радіо Кароль Токарчик. Наш колега пояснює: прихильники Бальцеровича вважають, що саме йому Польща завдячує швидким переходом до ринкової економіки та низькою інфляцією останніх років, противники ж звинувачують екс-міністра у проведенні реформ коштом найбіднішої та найменш захищеної частини суспільства.

– Загалом, важко розсудити, яка група більше має рацію. Якщо дивитися на цифри, то можна зробити висновок – методи Лєшека Бальцеровича чверть століття тому були ефективними. Чи справдяться вони сьогодні, в Україні? Це залежить від того, який стан справ відкриє у Києві Бальцерович, а я переконаний – він розпочне від великого аудиту українських фінансів. В одному я переконаний – присутність Бальцеровича у Києві буде своєрідним лакмусовим папірцем, адже Бальцерович є людиною, котра рідко та неохоче йде на компроміси. Або Бальцерович зрозуміє, що йому не дають працювати, тоді він хлопне дверима, і це стане сигналом для закордонних інвесторів. Або він досконало почуватиметься у новій ролі, українці з розумінням сприйматимуть нові зміни, тоді Бальцерович повернеться з Києва тріумфатором. Одне є певним: реформи Бальцеровича будуть пов’язані з великими жертвами для більшої частини суспільства.

З іншого боку, чимало економістів вважає такий шлях єдиною запорукою майбутнього добробуту. У Польщі та світі Бальцерович вже нікому нічого не мусить доводити, так що не виключаю – в Україні він гратиме гостро. «Бальцерович не є новачком, якщо йдеться про українську економіку. Якщо він погодився на працю у Києві, то вже напевно має якийсь план», – зазначає Ельжбєта Мончинська з Польського економічного товариства: – Заснований професором Бальцеровичем аналітичний центр CASE вже багато років проводить дослідження, пов’язані з економічною ситуацією на пострадянському просторі, в тому числі в Україні.

Бальцерович безумовно має добре аналітичне підґрунтя та досвід польської трансформації. Хоча, ситуація в Україні, звісно, є іншою, ніж у Польщі в 90-і роки. У Польщі Бальцерович зосередився на «шоковій терапії» під час приватизації, в Україні натомість цей процес вже відбувся. Українці навіть саркастично називають свою приватизацію «прихватизацією». Томаш Качор з польського Банку державного господарства вважає, що сам факт запрошення Бальцеровича в Україну є успіхом Польщі. На його думку, це означає, що інші країни цінують той рівень, який Польща змогла досягнути завдяки реформам:

– Професор Бальцерович, безумовно, має великий розум. Але він не приходить у ситуації, коли можна без застережень застосувати ті рішення, які були ключовими у нашому випадку. По-друге, якщо чесно, я маю великі сумніви щодо так званої імпортованої волі до змін. Якщо воля щось змінити не йде зсередини суспільства, то зовнішні гравці безсилі. А наразі все вказує, що принаймні на рівні українських державних еліт такої волі немає.

Ярослав Янецький з компанії Societe Generale натомість підкреслює – ключове питання у даному випадку – це не ким є Бальцерович, а чим є Україна: – Результативність будь-яких дій в Україні сьогодні є під знаком запитання. Все через те, що місцеві політичні еліти пересварені між собою. Що б не запропонувала одна сторона, при опозиції другої буде дуже важко реалізувати ці ідеї. Так що запрошення спеціаліста ззовні може стати більш ефективним у порівнянні з залученням місцевих менеджерів. Найбільший виклик, з яким в Україні зустрінеться Бальцерович, ге гігантська тіньова економіка. І, звісно, корупція.

В успіху української діяльності автора польської трансформації, проте вже з інших причин, сумнівається публіцист видання «Gazeta Polska Codziennie» Войцєх Муха: – Я не маю ілюзій, що ідея запросити Бальцеровича допомагати Україні є нічим іншим, як проектом Європейського Союзу та МВФ. Я б не став шукати у цьому якесь визнання ролі Польщі, Бальцерович та його команда будуть радше грати роль комісарів міжнародних фінансових інституцій. Не думаю, що запрошення Бальцеровича є вигадкою самого Порошенка, мета приїзду автора польської «шокової терапії» – це сподобатися акулам великого світового бізнесу. «У нас гасло «Бальцерович мусить піти» увійшло до побутової лексики», – нагадує Муха. І додає – українцям подобається вважати, що хтось ззовні може прийти до корумпованого світу їхньої політики та здійснити якісну зміну. Реальність же може їх розчарувати: – Чи вдасться Лєшекові Бальцеровичу реформувати українську економіку? Тут я є скептиком. Це пов’язано зі способом, яким керують українською економікою, та неймовірним рівнем олігархізації. Не думаю, що Бальцерович буде хотіти та могти побороти цю систему.

Польський економіст, напевно, пропонуватиме приватизацію, але хто в Україні поза жменькою олігархів матиме гроші на купівлю державних підприємств? Якщо ж в Україну вирішать впустити великий західний капітал, то розвиток подій не відрізнятиметься від польського – великі фабрики куплять нижче їх ринкової ціни, працівників звільнять. Польща, хоч сьогодні розвивається непорівнянно краще за Україну, вже не має своїх великих підприємств! Оскільки Порошенко непогано знає, як збагатитися на державному майні, то вони з Бальцеровичем створять чудовий дует. Питання – що на це українці.

Додамо, що у понеділок під час прес-конференції Лєшек Бальцерович заявив, що вже формує команду, яка допомагатиме йому у проведенні реформ над Дніпром. Польський економіст похвалив кроки, зроблені українською владою, задля порятунку економіки, і пообіцяв, що сам має намір у першу чергу придивитися діяльності великих державних підприємств в Україні. Бальцерович наголосив – процвітаюча, демократична Україна потрібна не тільки українцям, а й Польщі та усій Європі".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сили оборони просунулися поблизу Часового Яру - ISW

середа, 24 квітень 2024, 5:00

На фронті тривають позиційні бої на більшості напрямків. Сили оборони України нещодавно просунулися поблизу Часового Яру на захід від Бахмута, разом з тим фіксується просування російських окупантів на захід і південний захід від Донецька. Про це повідо...

Сколько нужно ракет ATACMS, чтобы раздолбать российскую ПВО в Крыму - Злий Одесит

середа, 24 квітень 2024, 0:55

В ночь на 17 апреля в районе Джанкоя был нанесен удар по российскому аэродрому, где помимо авиации размещался дивизион ПВО, состоящий из комплексов ЗРС С-400. Результатом удара стало уничтожение четырех пусковых ЗРС С-400; не менее трех РЛС, а именно 9...