Бідний Сєня: Портніков про долю коаліції й відставку Яценюка

Прем'єр і уряд можуть змінитися тільки в тому випадку, якщо Арсеній Яценюк буде впевнений, що його наступник зіткнеться з погіршенням економічного стану країни і, таким чином, "реабілітує" його власне перебування при владі.

Арсеній Яценюк. Фото: lichnost.org.ua.

Із політичної точки зору у Верховній Раді України може існувати тільки чинна коаліція. Про це пише журналіст Віталій Портніков у своїй колонці на NEWSru.ua, передають Патріоти України.

На його думку, заява Олега Ляшка про те, що фракція Радикальної партії готова брати участь у будь-якому форматі правлячої коаліції, але без участі "Опозиційного блоку", демонструє, що склад нинішньої правлячої коаліції незмінний. "Коаліція зараз тримається на альянсі двох найбільших демократичних фракцій парламенту - БПП і "Народного фронту", але для більшості їй потрібна підтримка ще двох менших фракцій. Усього невеликих демократичних фракцій у Раді три - так що між ними виникає природна конкуренція. І ця конкуренція, як не дивно, є гарантією коаліційної стабільності", - вважає публіцист.

Портников вважає, що союз учасників нинішньої коаліції з "Опозиційним блоком" неможливий з ідеологічних причин. "Уявімо собі, що відносини БПП і "Народного фронту" - або всіх інших фракцій коаліції і "Народного фронту" - зіпсувалися остаточно і "фронтовики" покинули коаліцію. Чи можливо сформувати нову правлячу більшість? Математично - так. У цю більшість увійдуть БПП, всі три маленькі фракції демократичного спектра ну і, звичайно, "Опозиційний блок". Саме тому таку коаліцію не можна сформувати ідеологічно... З політичної точки зору може існувати тільки чинна коаліція", - пише він.

Як стверджує Портніков, якщо влада не хоче дострокових парламентських виборів, глава уряду Арсеній Яценюк може піти у відставку лише за однієї умови. "Прем'єр і уряд можуть змінитися тільки в тому випадку, якщо Арсеній Яценюк буде впевнений, що його наступник зіткнеться з погіршенням економічного стану країни і, таким чином, "реабілітує" його власне перебування при владі. Тільки в цьому випадку "Народний фронт" зможе і залишитися в коаліції, і проголосувати за іншого главу уряду, завданням якого буде "потопити" майбутні електоральні можливості БПП і президента", - вважає журналіст.

"Якщо ж українські політики справді готові до дострокових виборів, то після них доведеться рахувати вже абсолютно за іншою формулою. У сусідній Молдові вибори, між іншим, проводяться мало не щороку, а уряди змінюються мало не кожні декілька місяців. У результаті країна має менш стабільний вигляд, ніж контрольоване Росією Придністров'я", - підсумував він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Васал їде до сюзерена випрошувати додаткову допомогу": Дипломат Чалий - про візит Путіна до Китаю

четвер, 25 квітень 2024, 23:17

Валерій Чалий, дипломат, надзвичайний і повноважний посол України у США, вважає, що Путін збирається до Пекіну не тільки, щоб нарешті хоч кудись поїхати, де б його не арештували, а й буде випрошувати додаткову допомогу, передають Патріоти України. "Пут...

Сікорський спрогнозував наслідки атаки Росії на країни НАТО

четвер, 25 квітень 2024, 22:55

Якщо Російська Федерація нападе на будь-яку країну НАТО, то неминуче зазнає поразки. Не Захід має боятися прямого зіткнення із РФ, а навпаки. Відповідні заяви пролунали у виступі міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського перед Сеймом 25 к...