Буковинці у захваті: Знайдено надзвичайно рідкісний гриб-квітку

Збір грибів завершився для головного спеціаліста відділу лісового господарства й полювання Василя Гав'юка унікальною знахідкою, яка перевертає уявлення про рослинний світ Карпат.

Pseudocolus fusiformis, или кальмарник веретенообразныйЯк повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости, він побачив «цвітіння» Pseudocolus fusiformis, або кальмарніка веретеноподібного занесеного в Червону книгу України з природоохоронним статусом «рідкісний».

«Повертаючись з грибного «полювання», на поле, на громадському пасовищі, де великий болотистий грунт між ділянками Бучко і Плаік, я побачив у траві яскраво-червону диво-квітку діаметром близько 15 см. У неї було п'ять гострих пелюсток і виглядала вона просто казково. Нічого подібного я зроду не бачив, хоча, можна сказати, виріс в горах і довгий час працюю в лісі», - розповів Гав'юк.

Професійний досвід і знання природи підказали поводитися із загадковою знахідкою обережно, він зафіксував її на мобільний телефон. Кому не показував - ніхто ніколи такої квітки не зустрічав, навіть сільські старожили. А це виявився не просто квітка, а гриб-квітка, занесений до Червоної книги України.

За словами фахівців, до сих пір вважалося, що до Червоної гриб під назвою кальмарнік веретеноподібний (єдиний, до речі, представник роду решеточнікових в Україні) зустрічається вкрай рідко тільки на Львівщині та в Криму. Останній раз, як кажуть шановні наукові джерела, його бачили в жовтні 2005 року. З тих пір інформації про нього не було. До речі, наслідки впливу гриба на організм людини не вивчені.

Знімок кальмарніка на полонині біля с. Розтоки, а також зафіксовану письмово та на диктофон розповідь Гав'юка про обставини диво-знахідки передані фахівцям кафедри ботаніки та лісового господарства Чернівецького національного університету. Ті в свою чергу спрямують інформацію в комісію і наукову раду Червоної книги України.

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сколько нужно ракет ATACMS, чтобы раздолбать российскую ПВО в Крыму - Злий Одесит

середа, 24 квітень 2024, 0:55

В ночь на 17 апреля в районе Джанкоя был нанесен удар по российскому аэродрому, где помимо авиации размещался дивизион ПВО, состоящий из комплексов ЗРС С-400. Результатом удара стало уничтожение четырех пусковых ЗРС С-400; не менее трех РЛС, а именно 9...

Ймовірність і повернення Криму, і кордонів 1991 не нульова, але, як кажуть про деякі ймовірності, близька до нуля, - Ян Валетов

середа, 24 квітень 2024, 0:30

"Позбавлення від будь-яких ілюзій - запорука нормального майбутнього для країни та психічного здоров'я її громадян. Тому стратегія завищених очікувань, як на мене, надзвичайно шкодить суспільству і ще не раз позначиться в майбутньому", - пише українськ...