"Час “цукерок” закінчився": Як Путін будує в Криму Палестину, - блогер

​Руйнування легальних механізмів татарського самоврядування може мати тільки один наслідок — появу реальних, а не вигаданих екстремістів​.

Ілюстрація:espreso.tvЧас “цукерок для Криму” закінчився. І якщо для пересічних мешканців це означає кінець марних надій на сите життя, то у випадку з кримськими татарами з'являються і неприкриті питання стосовно можливості зберегти бодай якусь національну ідентичність у себе на батьківщині. Про це пише Роман Федюк на сайті Depo.ua, інформують Патріоти України.

Кримський муфтіят, який, схоже, погодився існувати в новій реальності за російськими правилами, залишився структурою легальною — хай і трохи менш шанованою. Що в російській системі координат слід розглядати як отримання “государевої цукерки”.

Натомість Меджліс, здається, обрав дещо іншу тактику. Тому залишився організацією шанованою в середовищі татар — але вже не зовсім легальною. Навіть схильною до екстремістської діяльності, як то вирішила “няша-прокурор” Поклонська. Визнання організації екстремістською рішенням республіканського “прокурора”, в якому геть-чисто відсутня мотивуюча частина — це така форма демонстрації государевого незадоволення.

Цілком ймовірно, що поспішний і максимально жорсткий “наїзд” на політичне самоврядування татар — це навіть не кремлівська політика. Це самодіяльність місцевого “істеблішменту”. Але самодіяльність, поза сумнівом, з Кремлем попередньо узгоджена і цілком там схвалена.

Чим провинився Меджліс перед Путіним? Фактично, одним — відмовою від тісної співпраці з окупантами. Відмовою легітимізувати “нову владу” своєю з нею співпрацею.

До чого призведе заборона діяльності Меджлісу? До того ж, до чого завжди призводить політика тотального пресингу в середовищі людей, які зберегли самоповагу. Частина татар сконцентрується на питаннях виживання. Натомість інша — радикалізується.

Бо якщо порушення прав є масованим, очевидним і жорстким, а ніяких легальних механізмів для протидії свавіллю не залишається, то людина або ламається і перетворюється на “табірний пил”, або — переходить до механізмів нелегальних.

Біда лиш в тому, що нелегальне існування і партизанська боротьба — це мутна вода, в якій комфортно почувають себе не тільки (і не стільки) чесні борці за волю і права народу.

Пройде рік-другий — і замість сивочолих дисидентів до татарської молоді, знудьгованої безнадійним чеканням на свободу, поповзуть мутні типчики з безумними очима і “коротким курсом Корану для справжніх мусульман” в руках. Паралельно зі слухняним і контрольованим кримським муфтіятом з'явиться далеко менш слухняний кримський вілаят.

А браві поліцаї, які вміють так спритно і стрімко обшукувати мечеті та школи зі вчителями й дітьми, дедалі частіше зустрічатимуться з фугасами на узбіччях. На початку всі будуть засуджувати насильство — але по мірі того, як безслідно зникатимуть люди, частішими ставатимуть і “прикрі інциденти” з представниками влади. І такий кривавий маховик, одного разу розкрутивши, буде дуже-дуже важко спинити.

В такий спосіб реальність може зіграти з російською владою неприємний жарт. Поборовшись з уявними "екстремістами” з Меджлісу, Путін ризикує отримати екстремістів з плоті, крові і вибухівки. Складні проблеми — такі як існування кримсько-татарського народу всередині російської авторитарної системи — не мають простих рішень. А ті рішення, які видаються простими й ефективними, є нічим іншим, як дорогою до пекла.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

П’ять квартир у Києві, Tesla і Mersedes: Нардепа-"слугу" підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн, - джерело

четвер, 2 травень 2024, 14:01

Чинному народному депутату України повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 11 млн грн. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Про це повідомляє пресцентр Національного антикорупційного бюро у четвер, 2 травня, передають Патріоти Укр...

Поранено десятки окупантів: Нові подробиці щодо збитків РФ внаслідок удару ракетами ATACMS по Криму, - соцмережі

четвер, 2 травень 2024, 13:43

У четвер, 2 травня, проєкт ВЧК-ОГПУ з посиланням на дані ЗС РФ, розкрив збитки Росії після удару ЗСУ балістичними ракетами ATACMS по Криму 30 квітня. Про це йдеться у дописі ВЧК-ОГПУ у Telegram, передають Патріоти України. Зазначається, що загалом, за ...