​Час звільняти жилплощу в Мавзолеї: Путін по-тихому ховає Леніна - Le Temps

Схоже Путін ціпеніє від рокової дати 2017, ювілея жовтневого перевороту. Адже ситуація повторюється по спіралі історії просто дивовижно, саме персона Володимира Володимировича наразі нагадує царя-невдаху Миколи Другого. І новий «Ленін» йому ні до чого.​

Президент Росії більше не приховує роздратування з приводу лідера російської революції, синоніма настільки ненависних йому зараз змін, цитують Патріоти України швейцарське видання Le Temps.

На горизонті все виразніше вимальовується столітня річниця революції 1917 року, і російська влада випробовує всі більше сум'яття з приводу фігури Володимира Леніна. Минулого четверга Путін звинуватив першого радянського лідера в тому, що його ідеї призвели до краху СРСР: «А то в кінцевому підсумку ця думка привела до розвалу Радянського Союзу, ось до чого. Там багато було думок таких: автономізація і так далі. Заклали атомну бомбу під будівлю, яке називається Росією, вона і рвонула потім. І світова революція нам не потрібна була», - зовсім не по-ораторські белькотить диктатор.

Так він відповів одному вченому, який процитував Леніна в неполітичному контексті. Ремарка про Леніна прогриміла як грім. Чотири дні потому один викладач історії запитав президента щодо можливого поховання Володимира Леніна, який все ще лежить в своїй труні в мавзолеї на Червоній площі.

«Що стосується перепоховань та інших питань подібного роду, ви знаєте, мені здається, до цього потрібно підходити акуратно, щоб не робити жодних кроків, які поділяли б наше суспільство», - відповів гарант РФ. Далі він звинуватив Леніна в тому, що той дав соціалістичним республікам право на вихід з СРСР, і підтримав позицію Сталіна, який був проти (те що Йосип Віссаріонович пристав на думку Ілліча, і свідомо не міняв устрій СРСР майже 30 років, ВВП певно не знає.-ПУ).

Потім Путін назвав абсурдом рішення Леніна віддати Україні Донбас. Ця фраза перегукується з критикою російських націоналістів і Кремля на адресу іншого радянського лідера Микити Хрущова, який передав Україні Крим в 1956 році. «Незаконність» передачі Криму послужила виправданням для анексії півострова Росією в 2014 році. Донбас теж може рушити цим шляхом, тим більше що його вже контролюють проросійські збройні загони.

Такий сигнал на адресу російської громадськості ставить під сумнів територіальну цілісність України, хоча Москва і взяла на себе зобов'язання щодо виконання Мінських угод. Вони припускають повернення Україні контролю над Донбасом і кордоном з Росією, за чим має слідувати зняття західних санкцій з Москви.

Як би там не було, автономізація - не головна претензія Володимира Путіна до лідера більшовиків. Консервативно налаштований президент явно прагне втриматися на посаді так довго, як це можливо. Тому революційний образ Володимира Леніна викликає в нього роздратування. Він займає оборонні позиції з тих пір, як хвиля кольорових революцій «поховала» його колег в декількох пострадянських республіках, і зараз задіює всі доступні інформаційні, поліцейські та судові ресурси, щоб перекреслити перспективу зміни політичної влади.

Поки що ВВП ще не дійшов до знесення пам'ятників Леніну, які досі стоять на центральних площах усіх міст. Його обережна позиція з приводу поховання вождя, якого вимагають монархісти і православна церква, пояснюється категоричною незгодою комуністів. З самого приходу в Кремль Володимир Путін старанно гуртував навколо себе консервативні кола громадськості. Однак у двох головних таборів консерваторів існують серйозні розбіжності: йдеться про справжній розкол на «білих» і «червоних». Таким чином, Путін тримається за статус-кво, поступово підштовхуючи Леніна в категорію негативних історичних постатей, нарівні з лібералами і західниками.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...