Чіткий алгоритм дій для покарання ресторану за зневагу до державної мови, - журналіст

​Щоб покарати громадський заклад за обслуговування російською мовою, знадобиться чек і звернення в Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Фото: з відкритих джерелВідповідно до чинного законодавства, суб’єкт господарювання зобов’язаний здійснювати обслуговування клієнта українською мовою. Окрім цього, цінники й чеки у закладах мають бути українською, а також іноземною мовою за бажанням адміністрації, так пише журналіст Олександр Рудоманов. Передають опубліковані поради Патріоти України.

Також журналіст нагадав, що в ресторанах чи кафе хоча б один примірник меню має бути державною мовою.

"Його вам мають надати на вимогу у випадку, якщо в області прийнята друга регіональна. Якщо її не прийняли – тоді за замовчуванням вам мають надати україномовне меню", – написав Рудоманов.

Якщо вам відмовилися його надати, існує чіткий алгоритм наступних дій.

По-перше, варто зберегти чек та дізнатися інформацію про суб'єкта господарювання. Її можна знайти у куточку споживача або в чеку при розплаті банківською карткою.

Потім потрібно заповнити шаблон із сайту Держпродспоживслужби.

Після цього – долучити чек (якщо вам його видали) та надіслати звернення.

"На сьогодні у зверненні до Держпродспоживслужби обов'язково повинний бути підпис заявника. Після отримання вашого звернення Держпроспоживслужба направляє його далі, для отримання погодження на проведення позапланової перевірки. Якщо згоду надали, то вам приходить лист і місцеві інспектори виходять на позапланову перевірку (окремо зазначу, що перевірка стосується лише тих проблем, що зазначені у вашому зверненні)", – написав журналіст.

Якщо факти порушення підтвердяться, на суб'єкт господарювання накладають штраф і санкції та зобов'язують виконати припис щодо перекладу державною мовою.

"У випадку, якщо заклад упродовж місяця з моменту накладання штрафу не виконує припису, знову надсилайте скаргу – повторний штраф більший. Також невиконання припису може призвести до включення підприємства на планову перевірку. Повірте, це дуже і дуже неприємно для адміністрації закладів", – написав Рудоманов.

Автор Олександр Рудоманов

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти почали масово захищати критично важливі об’єкти антидроновими сітками та решітками. У Forbes оцінили ефективність таких заходів від ударів з повітря

понеділок, 29 квітень 2024, 9:40

Окупанти почали застосувати кілька низькотехнологічних нетрадиційних методів протидії українським БпЛА. З цього приводу Forbes наводить експертні висновки доцента кафедри системної інженерії Військової академії США Міттал Вікрам. "Російська оборонно-пр...

Російські загарбники захопили ще один населений пункт на Донеччині, - DeepState (карти)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:32

Російські війська захопили Новомихайлівку Донецької області, а також просунулися до Нетайлового, біля Новоолександрівки. Сили оборони, своєю чергою, звільнили острів Нестрига в дельті Дніпра, що розташований на правобережжі та тривалий час залишався сі...