"Чому п'ятий Путін найбільш небезпечний для України", - Портников

Четвертий Путін змусив Україну побачити, що Росія не брат, а ворог і консолідуватися в боротьбі з цим ворогом. П'ятий Путін зробить все можливе для руйнування цієї консолідації.

Путін №5 готується захищати Путіна №4. Ілюстрація: РБК.

"Після висунення Володимира Путіна на посаду президента Росії важко розраховувати на коментарі, які пов'язані з визначенням майбутнього політичного курсу цієї країни. Спостерігачі - та що там спостерігачі, звичайні жителі Російської Федерації - прекрасно розуміють, що ніяких виборів не буде, що мова йде про звичайну процедуру продовження повноважень глави держави на наступний термін", - пише оглядач Віталій Портников у статті для espreso.tv, передають Патріоти України, та продовжує:

"Таким чином, очікувати якихось серйозних змін в російській політиці не варто. Був Путін - буде Путін. Які зміни? Тим часом, така простота аналізу не враховує політичної біографії Путіна. 17 років його правління зовсім не статичні. Вони змінювали країну, але міняли і самого Путіна. І насправді Путін - це не якийсь один політик. Існує, щонайменше, п'ять Путіних - і п'ятий якраз з'являється зараз, на наших очах.

Перший Путін - це Путін періоду 1999-2003 років. Цей Путін сприймається як наступник Бориса Єльцина, він оточений єльцинськими соратниками, обмежений в прийнятті політичних рішень і дуже обережний. Якщо хтось і стає жертвою його дій - то це не результат його особистої волі, а кланового консенсусу.

Цей Путін зникає навіть не за своїм бажанням, а тому, що клановий консенсус вибухає «справою ЮКОСа» та арештом олігарха Михайла Ходорковського. Багато провідних гравців минулих років - серед них прем'єр-міністр Михайло Касьянов і глава адміністрації президента Олександр Волошин - ідуть зі сцени.

З'являється другий Путін, Путін 2003-2008 років. Це куди більш рішучий правитель, біля трону якого з'являється все більше власних, а не чужих соратників і висуванців. У цього Путіна куди більше сили і можливостей, режим починає набувати форми безальтернативності і авторитаризму, остаточно зникає конкуренція і дискусія.

При цьому Путін залишається шанованим учасником всіх серйозних міжнародних форматів, партнером Заходу. Але у 2008 році Путіну доводиться відмовитися від посади президента - формально через неможливість змінити Конституцію - і передати посаду першому віце-прем'єру Дмитру Медведєву.

З'являється третій Путін, Путін 2008-2012 років. Медведєв сприймається багатьма як надія на «відлигу», на поступову відмову від авторитаризму, на демократизацію та модернізацію Росії. Путін - поки що прем'єр-міністр - ніяк не заважає такому сприйняттю реальності, хоча і зберігає в своїх руках важелі управління.

І все ж впевненості в тому, що він повернеться в крісло президента, немає до моменту горезвісної «рокіровки».

І тільки після обміну посадами між Путіним і Медведєвим починає проявлятися четвертий Путін - Путін періоду кримської анексії і нападу на Україну, сварки із Заходом, остаточного «загвинчування гайок» у самій Росії.

З авторитарного режим починає перетворюватися на тоталітарний. Але і цей Путін відживає своє. Яким буде п'ятий?

Для того, щоб відповісти на це питання, потрібно зрозуміти цілі перших чотирьох. Перший Путін вчився владі - йому це було непросто, він ніколи не був в публічній політиці, а на високих посадах з'явився тільки за пару років до свого піднесення.

Другий Путін затверджувався при владі, використовуючи елітні протиріччя і ті можливості, які дало йому розуміння посади. Третій Путін був зайнятий збереженням влади і можливостей в двозначній ситуації «наступництва».

Четвертий Путін - це Путін реваншу, Путін доказу того, що ніякої альтернативи йому немає і бути не може. Але це доказ дався йому важкою ціною - і на зовнішній арені, і в самій Росії. П'ятому Путіну потрібно буде врятувати четвертого, його владу, вплив і гроші.

Перші ескізи цього Путіна ми побачили в реакції на Олімпіаду, від участі в якій Росія усунута. Те, що Путін виступив за участь російських спортсменів під нейтральним прапором - це підхід не четвертого, а п'ятого Путіна.

Четвертий Путін бойкотував би Олімпіаду, на це розраховували і заточені під реваншистський курс ЗМІ. Але відбулося інше - і ця зміна тональності буде відчуватися не тільки в підходах до Олімпіади, а й в підходах до української кризи, Сирії, КНДР.

Для України - як це не парадоксально прозвучить - п'ятий Путін набагато небезпечніше четвертого. З таким Путіним Заходу буде домовитися набагато простіше, ніж з попереднім. Тим більше, що прихильників такої домовленості і в західному істеблішменті чимало.

Але не варто думати, що п'ятий Путін раптом стане доброзичливцем України. Ні, він буде намагатися домовитися про нас без нас, намагатися повернути свій вплив в нашій країні за допомогою дипломатичних пасток, агентів впливу, диверсій і пропаганди. І це більш небезпечно, ніж відкрита війна.

Четвертий Путін змусив Україну побачити, що Росія не брат, а ворог і консолідуватися в боротьбі з цим ворогом. П'ятий Путін зробить все можливе для руйнування цієї консолідації".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Наконец-то денацификация": Як чеченці виховують військових-росіян (відео)

субота, 20 квітень 2024, 17:59

Окупанти продовжують вражати своєю жорстокістю – навіть щодо "своїх". Так, чеченець з армії РФ демонстративно побив російського солдата. Усе через пияцтво й мародерство. Про це пише журналіст та блогер Денис Казанський у своєму Телеграм-каналі, передаю...

"Та система вбивала творчість і життя в душі науковця": Милованов зізнався, що не зміг захистити дисертацію в Україні

субота, 20 квітень 2024, 17:44

Колишній міністр економіки розвитку і торгівлі, позаштатний радник керівника Офісу президента та член наглядової ради «Укроборонпрому» Тимофій Милованов став на захист депутатки Київської міської ради від партії «Слуга народу» Ксенії Семенової, яка нап...