Чому Саакашвілі не варто мстити Україні, - Віталій Портников

Саакашвілі не варто перетворювати своє обурення діями української влади на спроби нашкодити країні, громадянином якої він хоче залишитися і в любові до якої освідчується.

М.Саакашвілі прокоментував позбавлення його українського громадянства на телеканалі CNN. Фото: CNN.Саакашвілі має повне право захищати свої права і політичну репутацію, але йому потрібно навчитися ставити державні інтереси вище амбіцій і поважати країну, яка надала йому притулок у важкий для нього час. Про це пише для Еспресо журналіст Віталій Портников, зазначають Патріоти України.

Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі має всі підстави обурюватися у зв'язку із позбавленням українського громадянства. Громадянство у цивілізованій країні ні в якому разі не може бути інструментом у політичних іграх - причому це стосується як процедури його надання, так і процедури його анулювання.

І рішення грузинської влади позбавити колишнього президента країни громадянства Грузії, і рішення українського керівництва анулювати громадянство колишнього голови Одеської обласної адміністрації слід розглядати не тільки з правової, але і з політичної точки зору. Втім, як і відому спробу самого Саакашвілі позбавити громадянства Бідзіну Іванішвілі, потім анульовану Верховним Судом Грузії. Маніпуляції із паспортами завжди і всюди виглядають непривабливо.

Однак обурення Саакашвілі не має перетворюватися на спроби нашкодити країні, громадянином якої він хоче залишитися і в любові до якої освідчується. Ніяк інакше не можна кваліфікувати заяву колишнього грузинського президента про правоту Дональда Трампа у питанні про втручання України в президентські вибори в США.

Саакашвілі навіть говорить про «брудні ігри, розпочаті деякими українськими олігархічними колами». При цьому він не може не знати, що єдиним політиком, який під час передвиборної кампанії в США оприлюднив дійсно значущу для Трампа інформацію про гонорари глави його штабу Пола Манафорта від Партії Регіонів, був найближчий соратник Саакашвілі Сергій Лещенко.

А єдиним відомством, яке підтвердило цю інформацію, було НАБУ - відомство, яке очолює неодноразово підтриманий Саакашвілі Артем Ситник і в якому працює соратник Саакашвілі Гізо Углава. Невже ці люди - пішаки у «брудних олігархічних іграх»? І якщо таке твердження не зрада, то що таке зрада?

Саакашвілі, напевно, думає, що таким чином він мстить Порошенку - але він мстить Україні. Саакашвілі, напевно, думає, що таким чином зверне на себе увагу Трампа - але в своєму егоцентризмі він загрожує тій підтримці, яку американці надають Україні.

Коли він говорить про ціну, яку Україна нібито повинна заплатити за «некомпетентність своїх лідерів і підкилимні ігри», чи знає він, що цю ціну будуть сплачувати не Порошенко і навіть не Лещенко з Ситником. Її будуть оплачувати прості українці, які захищають свою країну і потребують підтримки - перш за все військової.

Саакашвілі має повне право захищати свої права і політичну репутацію - і в судах, і в ЗМІ. Але йому потрібно навчитися ставити державні інтереси вище власних амбіцій і поважати країну, яка надала йому притулок у важкий для нього час - навіть якщо він посварився з президентом цієї країни.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Васал їде до сюзерена випрошувати додаткову допомогу": Дипломат Чалий - про візит Путіна до Китаю

четвер, 25 квітень 2024, 23:17

Валерій Чалий, дипломат, надзвичайний і повноважний посол України у США, вважає, що Путін збирається до Пекіну не тільки, щоб нарешті хоч кудись поїхати, де б його не арештували, а й буде випрошувати додаткову допомогу, передають Патріоти України. "Пут...

Сікорський спрогнозував наслідки атаки Росії на країни НАТО

четвер, 25 квітень 2024, 22:55

Якщо Російська Федерація нападе на будь-яку країну НАТО, то неминуче зазнає поразки. Не Захід має боятися прямого зіткнення із РФ, а навпаки. Відповідні заяви пролунали у виступі міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського перед Сеймом 25 к...