Чому в Україні горять військові склади: Генерал розвідки назвав причину

Ми повинні розуміти, що ми живемо в умовах війни, бюрократична тяганина у питаннях охорони та будівництва на військових складах - неприпустима річ.

Василь Богдан. Фото: Радіо Свобода.

Чому вибухи на складах боєприпасів набули системного характеру? Окрім імовірної диверсії з боку Росії недавні вибухи в Ічні продемонстрували серйозні проблеми з відповідальністю влади. Таку думку висловив експерт з питань безпеки, ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан, передають Патріоти України.

Питання безпеки і охорони арсеналів у країні має дуже давню історію і тягнеться ще з періоду Другої світової війни. Скільки було накопичено боєприпасів, арсеналів стрілецької зброї... Під час моєї служби ми неодноразово інформували військово-політичне керівництво країни про необхідність вжиття необхідних заходів з посилення охорони українських арсеналів, де були зосередженні і боєприпаси, і стрілецька зброя тощо. Тоді належних висновків зроблено не було.

Ми повинні розуміти, що ми живемо в умовах війни. І є противник, який діє з метою дестабілізації ситуації напередодні виборів. Враховуючи те, що у нас скоро свято 14 жовтня (День захисника України), і те, що в ПАРЄ ми практично вирішили проблеми проти Росії, а також інші обставини, пов'язанні з можливістю рухатися далі і більш ефективно давати відсіч Росії, вони й вживають такі методи, щоб підірвати обороноздатність нашої країни. Ні у кого немає сумнівів, що це диверсія. Але насторожує і обурює те, що це вже п'ятий випадок, тобто - система.

А ті структури, які покликані забезпечити належну охорону цих арсеналів, до цього часу не перебудувалися, не вжили відповідних заходів до використання коштів, які виділялися на ці речі. Зокрема, учора на військовому кабінеті прозвучала інформація про те, що кошти, які виділені на будівництво закритих арсеналів, бетонних споруд не використані через начебто якусь бюрократичну тяганину.

В мене виникає питання - шановні високопосадовці, очільники держави - яка може бути бюрократична тяганина, коли у нас раз чи двічі на рік підриваються стратегічні арсенали, що жахливо впливає на обороноздатність країни? Чому ви не ухвалюєте відповідні закони, постанови? Які ще тендери маєте проводити? Яка фірма і який клан відбере ці кошти для того, щоб будувати ці бетонні споруди? Це питання має вирішуватись за день-два, і тоді ми досягнемо того, чого ми хочемо — порядку, дисципліни і безпеки нашої держави.

Коли мене на наступний ранок після вибуху запитали про Ічню, я висунув три версії. Перша - ситуація пов'язана з безвідповідальністю конкретних посадових осіб. Друга - спроби приховати розкрадання боєприпасів і стрілецької зброї. І третя, якої я притримуюсь - це диверсія, тому що Ічня знаходиться недалеко від кордону з Росією, і це вже не перший, і не другий випадок, коли підриваються такі серйозні арсенали.

Версія про розкрадання має право на життя. Але з огляду на те, що це сталося вже вп'яте, і що країна перебуває в такому стані невпевненості, це свідчить про те, що це системна робота ворога. На жаль нашим правоохоронним, розвідувальним органам не вдається це припинити, а головне - попередити. Якщо і цього разу не будуть вжиті необхідні засоби безпеки, контролю, йтиметься про остаточну безвідповідальність з нашого боку.

Кожен склад може вибухнути. Але яким би не був громадянсько-демократичний контроль за сектором безпеки і оборони, він повинен працювати в рамках закону “Про державну таємницю”. Зараз багато журналістів і політиків намагаються з'ясувати скільки чого і де лежить. В умовах, коли у нас триває війна, ми маємо уникати розповсюдження пліток, сіяння паніки. Це веде до паралізації суспільства, і ми не повинні вибовкати ту інформацію, якою може скористуватися ворог і нанести нам ще більших збитків.

Джерело: Апостроф
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт у Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...