Чи допоможуть поставки американської зброї Україні змінити ситуацію на Донбасі - The Atlantic

За словами екс-посла США в Україні Пайфера, якщо США нададуть Києву летальну зброю, це не тільки дасть українським військам можливість більш ефективно захищатися, а й змусить Москву погодитися на політичне врегулювання цього конфлікту.

Ілюстрація:http://gordonua.comНовий спецпредставник США в Україні заявив про те, що адміністрація Трампа активно розглядає можливість надати зброю українським військам, щоб ті могли захищати себе в зіткненнях з проросійськими сепаратистами. Про це пише американська журналістка Ясмін Серхан в колонці для The Atlantic, передають Патріоти України з посиланням на Новое время.

"Оборонна зброя, що дозволяє Україні захищатися і, наприклад, виводити з ладу танки, дійсно здатна допомогти», - заявив Курт Волкер, спецпредставник США в Україні, в інтерв'ю BBC, додавши, що такий крок може змінити тактику Москви в регіоні, де, за оцінками ООН, з квітня 2014 року загинуло вже більше 10 000 чоловік. «Я не можу заздалегідь сказати, яке рішення ми приймемо... Але, як мені здається, побоювання того, що такі дії спровокують Росію або дадуть привід Україні поводитись більш сміливо, вже неактуальні".

Конфлікт в Україні, що почався в 2014 році після повалення тодішнього президента Віктора Януковича, розгорівся після того, як Росія анексувала Кримський півострів. Москву відтоді звинувачують в підтримці сепаратистів на сході України, хоча Кремль і заперечує свою пряму причетність до цього конфлікту. У лютому 2015 року було підписано угоду про припинення вогню, але відтоді вона так і не виконується повною мірою.

Минулого тижня Держдепартамент США рішуче засудив те, що він назвав «найкривавішим днем 2017 року», коли за 24 години було вбито вісім українських солдатів.Росія давно вважала Крим частиною своєї території (в 1954 році радянський лідер Микита Хрущов подарував півострів Україні), а Україну - частиною своєї сфери впливу. Прозахідний уряд України виводить Москву з себе, і принаймні частина кроків Росії в цьому регіоні пояснюються її прагненням зміцнити свій регіональний статус.

Хоча США рішуче протестували проти дій Москви на території України, вони все ж не захотіли надати Києву летальну зброю. Стівен Пайфер, старший науковий співробітник інституту Брукінгса і колишній посол США в Україні часів адміністрації Клінтона, пояснює таку політику адміністрації побоюваннями президента Обами спровокувати ескалацію конфлікту, надавши Україні летальну зброю.

"Два роки тому ніхто не міг сказати, що йому подобається ця ідея. Тому що всі знали, що президент вже прийняв рішення, і що він намагається дотримуватися обережності, - розповідає Пайфер. - Що стосується теперішнього часу, то не думаю, що президент Трамп уже зайняв якусь конкретну позицію з цього приводу, тому чиновники відчувають певну свободу».

Трамп так і не виклав детально свою позицію з проблеми українського конфлікту, проте офіційно він все ж не виключив можливість надання Україні зброї. Під час візиту до Польщі, Трамп закликав Москву «припинити дестабілізуючу активність на Україні і де б то не було», а в червні, під час візиту президента України Петра Порошенка до Вашингтона, Трамп сказав йому, що українська криза всіх дуже сильно турбує.

Але там, де Трамп обходиться лише загальними формулюваннями, інші чиновники роблять цілком конкретні заяви. У своєму зверненні до комітету Сенату у справах збройних сил генерал ВПС США Пол Сельва сказав, що надання летальної оборонної зброї Україні - це «більше, ніж просто рекомендація військових».

Він додав: «Це політичний вибір, який полягає в тому, чи готові ми - або ж ні - надати українському уряду інструменти, необхідні йому для захисту від тих, кого ми вважаємо підтримуваним Росією повстанським рухом на Донбасі».

За словами Пайфера, якщо США нададуть Києву летальну зброю, це не тільки дасть українським військам можливість більш ефективно захищатися, а й змусить Москву погодитися на політичне врегулювання цього конфлікту. «Жоден представник української сторони не стверджував, що вони збираються використовувати силу для того, щоб витіснити росіян і сепаратистів з Донбасу - вони знають, що їм не під силу розгромити Червону армію, - сказав він. - Ідея в тому, щоб дати Києву можливість підняти ціну подальшої агресії для Росії і сепаратистів».

Ймовірно, Росія розглядає ситуацію інакше. Хоча Волкер наполягає на тому, що надання зброї українським військам не варто розглядати як провокацію, Москва навряд чи поділяє його точку зору. "Є ймовірність того, що Росія піде на ескалацію, і, з моєї точки зору, ми повинні визнати існування таких ризиків", - сказав Пайфер, додавши, що, оскільки росіяни не прагнуть до вирішення конфлікту, він може застрягти на мертвій точці.

"Поки конфлікт не досяг тієї точки, в якій вони почали б шукати вихід, - додав він, - ми повинні якимось чином знайти спосіб вплинути на розрахунки Кремля".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ворог "підняв свою ганчірку у багатоквартирній забудові": Російські окупанти захопили Архангельське - DeepState

неділя, 5 травень 2024, 0:55

Російські окупанти захопили село Архангельське Донецької області. Ворог підняв свій триколор у багатоквартирній забудові. Про це повідомляє DeepState. . "Ворог окупував Архангельське, піднявши свою ганчірку у багатоквартирній забудові. Крім того, в об...

Немає ніяких мудрих воєначальників, котрі знають, як воювати, - волонтерка Берлінська

неділя, 5 травень 2024, 0:30

"Якщо підсумувати мої основні висновки за вісім років війни, до повномасштабного, їх усього три. Поділюся з тими, у кого цей марафон почався два роки тому", - пише волонтерка Марія Берлінська у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та про...