Чи страшні Росії нові укази Трампа? - американський експерт

Оновленої загрози накласти санкції вкрай недостатньо, щоб просунутись вперед у забезпеченні якого-небудь більш потужного стримування, особливо Росії.

Указ Трампа мало що змінив? Фото: Рейтерс.

"12 вересня президент США Дональд Трамп видав новий указ, що дозволяє вводити нові санкції проти іноземців у відповідь на втручання в американські вибори, що є ймовірною спробою запобігти просуванню двох двопартійних законопроектів у Сенаті, що передбачали би значні санкції проти Росії. У новому розпорядженні намішано всього. Згідно з ним, міністри повинні готувати звіти про втручання після кожних американських федеральних виборів. В підсумку нові санкції з цього указу істотно не змінюють статус-кво, особливо з перспективи ефективного стримування російської агресії", - пише у своїй статті Брайан О'Тул, старший науковий співробітник Atlantic Council, передають Патріоти України, та продовжує:

"Хороші новини: новий указ зобов’язує директора Національної розвідки з питань іноземного втручання подавати аналіз, а генерального прокурора та секретаря з питань національної безпеки – спільний звіт щодо наслідків будь-якого іноземного втручання. Цікаво, що новий указ не передбачає передачу цих звітів до Конгресу. Тим не менш, це, зрештою, позитивний крок до впровадження практики цих звітів.

По-перше, ці документи замовляються президентом, що є надійним способом обміну інформацією з лідером, який раніше не проявляв бажання навіть визнати, що втручання у 2016 році відбулось.

По-друге, це змушує адміністрацію (на їх власний розгляд) звітуватись – хоч і не обов’язково публічно – про іноземне втручання. Навіть без прямої передачі цих звітів до Конгресу, адміністрації буде важко заперечувати втручання, особливо з боку Росії, на проміжних виборах у листопаді. Розвідувальна спільнота вже довела свою здатність прямо та об’єктивно відслідковувати російське втручання.

Проте новий указ дуже мало робить для того, щоб передусім уникнути втручання. Оновленої загрози накласти санкції вкрай недостатньо, щоб просунутись вперед у забезпеченні якого-небудь більш потужного стримування, особливо Росії. Новий указ дещо більш розширений ніж попередній, згідно з яким санкції вводились тільки тоді, коли застосовувались кіберметоди. Новий указ передбачає введення санкцій за будь-яке втручання у виборчий процес. Утім, розширені критерії санкції більш обмежені, ніж санкції щодо російської влади, які адміністрація вже має у своєму розпорядженні.

Стратегічно важко сказати, яким чином ці санкції можуть викликати більш стримувальний ефект для Росії та інших країн, ніж усе те, що вже існує, враховуючи той факт, що впровадження санкцій досі залежить від волі адміністрації. Статус-кво тут не достатньо. Повторювана президентом США балаканина щодо втручання у 2016 році та дивна поведінка примирення з російським президентом Володимиром Путіним підривала раціональні кроки адміністрації протистояти Росії. З будь-яким іншим президентом новий указ став би правильним кроком, частиною комплексної стратегії зі стримування подальшого втручання.

Головна драма напередодні виборів у листопаді полягає в тому – якщо не трапиться якоїсь нової події рівня саміту в Хельсінкі – чи спроможний Мітч МакКоннел, лідер більшості в Сенаті, використати це двояке розпорядження щоб відкласти схвалення законопроектів сенаторів Марко Рубіо, Кріса Ван Голлена, Ліндсі Грема та Боба Менендеса. У ході слухань у банківському комітеті Сенату протягом останніх двох тижнів стало зрозуміло, що обидві партії підтримують більш рішучі дії, включаючи санкції, проти Росії. Але терміни схвалення будь-якого нового законодавчого документу залишаються невизначеними.

Реакція чиновників з американських холмів на нове розпорядження від самого початку була відносно ворожою. Ван Голлен і Менендес негайно проголосили таке рішення недостатнім для вирішення проблеми, а Рубіо знову повторив необхідність впровадження законів про санкції. Деяким чином такі дії президента можуть радше розізлити, ніж втихомирити прихильників протидії Конгресу Росії, що може мати згубні наслідки у вигляді більш ймовірного прийняття поданих законопроектів. Багато буде залежати від того, настільки сильно їх республіканці-автори, а саме Рубіо і Грем, проявлятимуть своє лідерство".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як у Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...