Дати відсіч агресору: Чи зможе Україна протистояти Росії в Азовському морі? - експерт

Щоб ефективно реагувати на російську агресію на Азові, потрібна комплексна операція, в якій мають брати участь і берегова оборона, і військова авіація, і протиповітряна оборона.

Ілюстрація:Сегодня

"Якщо говорити про військово-морські сили, то ми маємо:" - пише Голова спостережної ради "Майдан закордонних справ", експерт з питань Криму Андрій Клименко, передають Патріоти України, і продовжує:

За 4 роки створено хороші війська берегової охорони: нещодавно утворене командування берегової оборони, яке входить в структуру військово-морських сил;

Морська піхота: в нас є декілька, в тому числі, нових бригад морської піхоти. Всі вони пройшли навчання і зараз воюють на Сході України. За різними оцінками, це – хороші війська;

В нас у берегової охорони є хороша артилерія: вони тренуються, розвиваються, гарно стріляють – також отримали і продовжують отримувати безпосередній військовий досвід під час війни на Донбасі.

Тому все, що можна робити у сфері військово-морських сил – вони роблять.

Інша справа, що за умов здійснення десантної операції, її неможливо відбити лише силами берегової оборони. Це комплексна операція, в якій мають брати участь і берегова оборона, і військова авіація, і протиповітряна оборона. Інакше не буває. Тому проблема ось в чому.

Уявімо – Росія має в Азовському морі цілу флотилію з артилерійських та десантних кораблів. От вона знаходиться у центра Азовського моря. І куди вона піде? Невідомо: чи під Маріуполь, чи під Бердянськ, чи під Генічеськ. І справа в тому, що між ними дуже невеликі відстані: ніхто не зможе тримати достатню кількість військ вздовж всього Азовського узбережжя, від Арабатської стрілки – до Маріуполя. Тобто, швидкість висадки, за умови невизначеності місця, куди може бути здійснений десант, на морі значно більша: вони завжди можуть знайти ділянку узбережжя, де немає військ.

Тому потрібна і авіація, і протиповітряна оборона. А виникає багато питань. Ми за останній місяць зустрічалися з представниками більш як десятьох посольств. Один з послів, коли я почав розповідати, що прикордонні кораблі ФСБ Росії затримують іноземні судна, не думаючи, одразу запитав: «А чому ваші морські прикордонники не роблять те саме? Чому вони не супроводжують судна? Чому вони не затримують для огляду російські? Бо їх там сотня – в день, адже великий шлях морський – з Ростова до Керченської протоки. Тож, чому вони не роблять дзеркальних дій?" Це ж аксіома. І в мене немає відповіді на це питання.

Маріупольський загін морської охорони ефективно працює над тим, щоб ловити рибалок за вилов осетра та камбали, але чомусь не дуже активно провадить адекватні дії стосовно цієї ситуації. Це стосується всіх морських прикордонників в Азовському морі.

І ще одне питання, яке все більше підіймають військові та цивільні експерти: ми маємо зараз 6 МБАК, – малих броньованих артилерійських катерів – збудованих в Києві, протягом останнього року – в «Кузні на Рибальському». Це – річні катери. І насправді, їхнє завдання – працювати на річках та мілководних акваторіях, яким є Азовське море.

Для Чорного моря вони не зовсім підходять: невеликий шторм, і вони вже не зможуть виходити. Тому, звичайно, починаються питання, чого вони не у ВМСУ в Азовському морі . Тобто, є морська піхота, яка воює на Донбасі,і все – жодного корабля чи катеру військово-морських сил України немає. Тому треба ці катери перевести на Азовське море і тим самим посилити наше військово-морське угрупування.

Ці розмови також – наслідок того, що суспільство не має адекватної інформації від очільників систем національної безпеки та оборони: що і як ми будемо робити, щоб запобігти можливій агресії Росії на Азовському узбережжі.

Джерело: Новое время
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Допомоги від США ще немає: Reuters - про брак боєприпасів у ЗСУ

четвер, 2 травень 2024, 21:18

Українські військовослужбовці відчувають нестачу в боєприпасах, тоді як російські окупанти продовжують атакувати позиції Сил оборони. Про це заявив командир артилерійського знаряддя Олександр Козаченко в коментарі Reuters, передають Патріоти України. В...

Друзі порадили, тому що...: Полонений сирота із Приморського краю РФ шокував зізнанням, для чого пішов на війну (відео)

четвер, 2 травень 2024, 21:06

Круглий сирота із Приморського краю Росії, Кохтов Костянтин Дмитрович, працював собі на пилорамі, доки приятелі не порадили піти подивитися на війну, для гострих відчуттів. Про це написав журналіст Юрій Бутусов та оприлюднив відео зізнання окупанта, пе...