"До літніх відпусток узгодженого рішення ОБСЄ щодо поліцейської місії на Донбасі не з'явиться", - експерт

У порівнянні з травневими святами ескалація є, в порівнянні з тим, що було раніше - нічого надзвичайного.

Представники ОБСЄ. Фото: focus.ua.

Певна ескалація воєнних дій у Донбасі дійсно є - наприклад, в порівнянні з травневими святами, коли було майже повне перемир'я, за винятком поодиноких обстрілів. Проте, в цілому зараз рівень обстрілів в Донбасі нижчий за середній, і це легко підтвердити кількісними показниками. Про це у своєму блозі на сайті Новое время пише політолог, директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

Середній рівень обстрілів на Донбасі за останні два роки - це приблизно 40-60 обстрілів за добу. Вище середнього - від 60 до ста. Більше ста обстрілів за добу - це вже активні бойові дії, а 150-200 - вже повноцінні бойові дії. Це якщо переводити кількісні показники в якісну оцінку.

Якщо подивитися дані за останні дні, то відбувається менше 40 обстрілів за добу. На початку минулого тижня - трохи більше. Це показник нижче за середній. Ось що важливо мати на увазі, аналізуючи «ескалацію військових дій в Донбасі». Все відносно. У порівнянні з травневими святами ескалація є, в порівнянні з тим, що було раніше - нічого надзвичайного.

Ситуація залишається відносно стабільною; можливо, є деякі тактичні зміни, пов'язані з тим, що сепаратисти стали більш цілеспрямовано застосовувати обстріли саме для ураження українських військових, тому збільшилася кількість смертей. І це може призвести до ескалації, оскільки українські військові, природно, будуть відповідати.

Але поки ніякої надзвичайної ескалації в Донбасі не відбулося. Інтенсивність обстрілів нижча за середню, якщо оцінювати в широкому діапазоні. Активізація військових дій на Донбасі - традиційний засіб путінської дипломатії, спосіб тиску не стільки на нас, скільки на Захід. Це загроза війною. Періодично Путін використовує цю тактику, але я не думаю, що вона має ефект. У всякому разі, його дії не вплинули на рішення і тональність дискусії на саміті Великої сімки в Японії, де було прийняте рішення про продовження санкцій до повного виконання Мінських домовленостей.

Українській стороні вдалося домогтися у західних союзників розуміння, що без припинення військових дій та вирішення питань безпеки ніяких виборів на сході України бути не повинно. Позиція української дипломатії вбрана в дуже зрозумілу західним політиками англомовну формулу: no security - no elections. Ця позиція послідовно проводиться. Саме тому і на телефонних переговорах, які відбулися між лідерами країн Нормандської четвірки в ніч з 23 на 24 травня, і на інших переговорних майданчиках - в Мінську, а до того і в Берліні - обговорюється питання поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Росія проти саме поліцейської збройної місії, але вона вже змушена погоджуватися як мінімум на обговорення даних питань. У телефонних переговорах тема обговорювалася. З'явилася інформація, що ОБСЄ готує пропозиції щодо складу місії та її функцій. І якщо ще в квітні і керівництво ОБСЄ і міністр закордонних справ Штайнмаєр дуже скептично оцінювали саму можливість поліцейської місії ОБСЄ, тепер ця тема активно обговорюється. Це наслідки жорсткої позиції української дипломатії.

Але питання це не вирішене, і боюся, що як мінімум до літніх відпусток узгодженого рішення ОБСЄ щодо поліцейської місії на Донбасі не з'явиться, позаяк Росія проти збройного характеру цієї місії і немає ніяких домовленостей з приводу того, якою має бути ця місія.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Огляд... активні напрямки, Східна операційна зона - Костянтин Машовець

четвер, 9 травень 2024, 5:00

1. Куп'янський напрямок... Противник продовжує наступальні дії з метою виходу до бар'єрного рубежу по річці Оскіл на ділянці між Куп'янськом та Боровою. Зокрема: . - Передові підрозділи перегрупованого в район с.Синьківка 7-го окремого мотострілецьког...

На Херсонщині для окупантів настало справжнє пекло: До Криму прибула велика "партія" 200-з та 300-х російських загарбників

четвер, 9 травень 2024, 3:25

Українські вояки посилюють вогневий вплив на загарбників. Нові поставки артилерійських снарядів та ракет від союзників вже дають про себе взнаки. У тимчасово окупованому Джанкої (Крим) фіксується прибуття великої кількості поранених та ліквідованих оку...