Добровольці "гібридної війни". Батальйон НГУ імені Кульчицького

Крім підрозділів ЗСУ на початковому етапі війни, зокрема в ході звільнення Слов’янська, велику роль зіграли частини Національної Гвардії, що були сформовані з людей, які пройшли Майдан у 2013 — 2014 році.

13 березня 2014 року перші 570 добровольців із загонів «самооборони Майдану» записалися в резервісти новоствореної Національної гвардії України (НГУ) й одразу ж виїхали на навчальний полігон спецпідрозділів НГУ – колишніх Внутрішніх військ.

16 березня 2014 року наказом командувача НГУ Степана Полторока був сформований окремий батальйон у складі 27-ї окремої бригади Північного оперативно-територіального командування. 80 % особового складу становили бійці Самооборони Майдану, 20% — спецназівці МВС, в тому числі «Беркут». Керував навчанням начальник управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління НГУ генерал-майор Сергій Петрович Кульчицький.

Усього за три тижні – 5 квітня – на базі батальйону сформували новий підрозділ – 1-й резервний батальйон оперативного призначення НГУ та відправили на фронт. 300 бійців вирушили під Слов’янськ на чолі з генералом Кульчицьким.

24 квітня 2014 року було створено 2-й резервний батальйон оперативного призначення НГУ. 29 травня 270 бійців-добровольців склали присягу і були направлені також у район Слов’янська. «Ми тоді не могли забезпечити їх ні формою, ні зброєю, ні технікою. Але Перший і Другий резервні батальйони НГУ і загін спецпризначення МВС «Омега» — це все, що ми могли оперативно перекинути в район Слов’янська для блокади бази терористів. Саме ці хлопці виконали найважливішу на той період фронтову роботу – дали можливість відродити і забезпечити армію».

29 травня 2014 генерал-майор Сергій Кульчицький і ще 9 бійців Національної гвардії України загинули у збитому бойовиками неподалік від гори Молочар вертольоті Мі-8.

А 5 липня 2014 бійці батальйону одними з перших увійшли до Слов’янська, захопили штаб бойовиків і арсенал зброї, в тому числі ПЗРК «Ігла», РПО «Шмель», РПГ, протитанкові гранати, протипіхотні міни. У серпні 2014 року на базі 1-го і 2-го резервних батальйонів був створений батальйон спеціального призначення (резервний) імені генерала С.П.Кульчицького. Командиром став підполковник Віктор Толочка, який командує підрозділом і нині. Далі в бойовій біографії батальйону Кульчицького були Червоний Лиман, Слов’янськ, Артемівськ, Дебальцеве, Миронівське, Станиця Луганська, Вуглегірськ, Іловайськ.

Під час бойових дій 25 бійців батальйону загинули, ще 82 отримали поранення. Слідом за цими батальйонами пішли інші 27 добровольчих батальйонів, які й зіграли важливу роль у літніх боях 2014 року.

Опублікував: Михайло Жирохов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 квітня. Розпочата цього дня справа принесе позитивний результат

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 19 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Старопещерника, мученика Феона і патріарха Трифона Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують патріарха Євстихія Константинопольського. ...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...