"Донбас порожняк не гонить!": "Денеерівський університет" заявив про "донецький регіолект"

Викладачі "денеерівських вишів", які не вирізняються високим інтелектом і рівнем освітченості, "створили" "донецький регіолект"

"Денеерівський університет" заявив про "донецький регіолект". Фото na.mil.gov.ua

У Донецьку «вчені ДНР» уразили світову філологію «унікальним відкриттям»: вони заявили про існування особливої, «донецької» мови та навіть анонсували створення словника й методичного посібника з вивчення «донецького діалекту», що спричинило неабиякий резонанс серед українців. У соціальних мережах навіть з’явився новий мем: «Скажіть щось по-денеерівськи», написала Богдана Дереш у Народній армії, інформують Патріоти України.

Користувачі соцмереж іронічно зауважили, що невдовзі мають з’явитися й «луганські мовознавці» зі «словником луганських діалектів». Дехто згадав «проффесора» Януковича та «кровосісю» Азарова й поцікавився, чи немає в «міністерстві освіти та науки «ДНР» вакансій для цих «видатних» мовознавців.

У донецькому навчальному закладі, який називає себе «Донецький національний університет», про початок «висококласного» експерименту під назвою «Донецький регіолект» оголосила група колаборантів — покірних слуг і рабів ватажків-сепаратистів «донецької народної республіки», на чолі з «видатним професором» та завідувачем кафедри російської мови В’ячеславом Теркуловим.

«Досвідчені спеціалісти» різними методами намагаються винайти окрему «донецьку мову». Результатом наукового вивчення цієї «мови» та її витоків у межах «грандіозного» проекту стане створення не лише певних навчальних підручників і методичок, а й повноцінного словника.

«Ми починаємо розробку довгострокової теми «Донецький регіолект». У рамках роботи ми плануємо зібрати корпус російських текстів для наукових досліджень, потім проведемо етимологічний, лексичний і граматичний аналіз зібраного матеріалу», — зазначив Теркулов.

«Учені» ДонНУ вживають термін «регіолект» як загальну назву говорів, жаргонів, міських просторіч, які існують на одній території. Хоча сам Теркулов зміг назвати лише два притаманних саме «донецькому регіолекту» слова: «тормозок», що означає шахтарський сніданок, і «тремпель» — плічка для одягу. Він не зважив навіть на те, що перший термін уживають не тільки шахтарі Донбасу, а й Караганди, Солегорська, Воркути, Нарви та Кривого Рогу. А другим словом користується взагалі чимало людей.

Цікаво, чи буде в словнику записано слово «порожняк» — донецький жаргонізм, який виник у 40–50-х роках минулого століття та який означає «дурниці»? Особливо він став популярним завдяки колишньому президентові-втікачу Вікторові Януковичу, який свого часу в публічному виступі заявив: «Донбас порожняк не гонить!»

Виникає запитання, а чи не надихнув на таке «ґрунтовне» дослідження «донецької мови» «гаспадина» Теркулова виступ українських гумористів, котрі в одному із шоу висміяли ватажків терористичних «ДНР» та «ЛНР», які вигадують слова новоутвореної «країни», беручи за основу російські й українські інтерпретації, і схрещують їх, аби утворилося щось середнє? Тож у «ДНР» та «ЛНР» офіційною мовою стала «укурська», населення — «кацлами», а символом — «тризда».

— З одного боку, займатися пошуком діалектів — досить цікава ідея, але навчати цих слів студентів і вживати їх у повсякденному лексиконі безглуздо. За межами донецьких робітничих селищ розкинулася суцільноетнічна українська територія, тому в селах Донецької області люди розмовляють фонетично українською мовою. Вигадувати особливу «донецьку мову» немає сенсу, хіба що потрібно уважніше подивитися, під яким «соусом» подають цей «тормозок», і краще проаналізувати дії фіктивної влади «ДНР», — зауважив кандидат філологічних наук Валерій Федорович Чемес.

У розмові з кореспонденткою «Народної армії» доктор філологічних наук Галина Мацюк прокоментувала ситуацію:

— Слід було очікувати, що на тимчасово окупованій території втілюватиметься в життя проект про «самостійність» цієї території й за мовною ознакою: псевдодержавне утворення намагатиметься конструювати свій код як маркер «окремості». Якщо такого маркера немає, його створюватимуть як засіб комунікації, що свідчитиме про окремість від Української держави. До речі, загальноприйнятого значення терміна «регіолект» до цього часу немає. У деяких дослідженнях цей термін позначає міське мовлення, яке зазнає впливу місцевих говорів і просторіччя. Так само як мова регіону — теж неоднозначне поняття, що включає в себе елементи літературної мови, діалектів, жаргонів, соціолектів або просторіччя. Звідси виникає питання: регіональним варіантом якої національної мови, української чи російської, буде в дослідженні «донецький регіолект»?

За словами Галини Мацюк, В’ячеслав Теркулов — це колишній український русист, який очолює організацію «Донбасская ассоциация русистов». І те, що відбувається, — вияв політичної волі з боку путінської Росії й водночас реалізація тієї культурної та освітньої політики, яку здійснюють на окупованому Донбасі. У Донецьку такі дії називають «відновленням культурних зв’язків із Росією» і «зародженням нових культурних традицій».

Прагнення «донецьких учених» вивчати донецькі діалекти, підтверджуючи існування «донецької мови», пояснюють не тільки любов’ю до високої науки. Виявляється, проект «Донецький регіолект» виграв грант фонду «Русский мир» на третьому педагогічному форумі в Російській Федерації наприкінці 2016 року. Серед поданих 500 проектів було п’ять переможців: чотири проекти з Росії й один із Донецька. У РФ дуже зацікавлені реалізацією цього проекту. Очевидно, що це невипадково, тому що в недореспубліці вже давно працюють нові стандарти, які повністю анулювали українську державну ідеологію.

Учені «молодої республіки» в майбутньому мріють також вивчати «путінську» мову. Напевно, до лексикону останньої увійдуть такі вислови, як «мочить в сортирах…», «если бы у бабушки были половые органы дедушки…», «границы России нигде не заканчиваются…» тощо? Упевнена, такими темпами «путінська» й «донецька» «мови» посунуть навіть російську в питанні обов’язкового вивчення в навчальних закладах «ДНР». Українську вони вже посунули: з 2017 року її виключено з обов’язкової навчальної програми в школах «ДНР».

Опублікував: Олена Сім
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ймовірність і повернення Криму, і кордонів 1991 не нульова, але, як кажуть про деякі ймовірності, близька до нуля, - Ян Валетов

середа, 24 квітень 2024, 0:30

"Позбавлення від будь-яких ілюзій - запорука нормального майбутнього для країни та психічного здоров'я її громадян. Тому стратегія завищених очікувань, як на мене, надзвичайно шкодить суспільству і ще не раз позначиться в майбутньому", - пише українськ...

"Чи може держава мститися своїм громадянам? А виявляється, може", - Сергій Фурса

середа, 24 квітень 2024, 0:15

"І трошки про репресії на мінімалках проти тих, хто за кордоном. Чи може держава мститися своїм громадянам? А виявляється, може", - пише інвестиційний банкір Сергій Фурса на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує: