Другий український фронт: Журналіст пояснив, навіщо Путін перекидає війська в Білорусь

У 2017 році з Росії в Білорусь планується перевезти безпрецедентно великий обсяг військових вантажів.

Путін і Лукашенко. Ілюстрація:romaniabreakingnews.ro

У 2017 році Росія планує перекинути безпрецедентно багато військових вантажів до Білорусі. Масштабні залізничні переміщення з Росії в Білорусь, заплановані на 2017 рік, можуть говорити про плани Кремля перекинути в цю країну значну частину контингенту нещодавно відтвореної 1-ї Гвардійської танкової армії Західного військового округу. Про це йдеться в розслідуванні Андрія Сантаровича, опублікованому виданням Апостроф, інформують Патріоти України.

За документацією конкурсних торгів щодо виконання військових вантажних перевезень у прямому міжнародному залізничному сполученні для потреб Міноборони РФ, всього в 2017 році з Росії в Білорусь повинні прибути до 4162 вагонів з вантажами військового призначення. Це в 33 рази більше, ніж в 2015 році, і на 83 більше, ніж у поточному.

Сформоване таким чином велика військова угруповання, на думку опитаних експертів, може бути використане як для вторгнення в Україну, так і для з'єднання з військовим угрупуванням ЗС РФ в Калінінградській області і створення так званого "прибалтійського котла".

"Крім того, поява таких сил на території Білорусі означає встановлення повного військово-політичного контролю над Мінськом, який намагається проводити багатовекторну" політику в українсько-російському конфлікті", - наголошує автор матеріалу. Також він звертає увагу на плановане збільшення перевезень у Придністров'я. Залізничне сполучення з Росії йде через Україну.

"Всі минулі роки росіяни користувалися прийомом: перевезення здійснювала "дочка" одного з найбільших вантажних залізничних перевізників Росії – зареєстрована в Києві ТОВ "Перша вантажна компанія в Україні". Та й обсяги перевезень становили всього 20-30 вагонів. А ось в наступному році планується переправити вже 131 вагон", - зазначає журналіст. За всі залізничні перевезення за межами території своєї держави Міноборони Росії запланувало виділити понад $20 млн.

Ряд опитаних виданням експертів в Білорусі пов'язують збільшення поставок з Росії з проведенням спільних стратегічних командно-штабних навчань "Захід-2017", які повинні пройти в Білорусі і в західних регіонах Росії у вересні наступного року. "Востаннє на території двох держав такі навчання проводилися восени 2013-го.

А через два роки Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило порівняльний аналіз, з якого було видно, що і параметри навчань "Захід-2013", і оперативна побудова військ відповідали реальним діям російських підрозділів у Донецькій та Луганській областях України навесні 2014-го", - розповідає журналіст.

Проте проведення навчань не передбачає такої масштабної логістики, яка передбачена в тендері Міноборони Росії на наступний рік, вважає директор білоруського Центру стратегічних і зовнішньополітичних досліджень" і офіцер запасу Збройних сил Білорусі Арсеній Сивицький. "Версія про навчання не підтверджується при порівнянні даних по залізничні перевезенням за 2013 рік, коли в Білорусі проходили "Захід-2013".

Від російської сторони в цих навчаннях у нас в республіці брали участь військовослужбовці чисельністю трохи більше половини окремої мотострілкової бригади (приблизно 2500 осіб). Для їх перекидання російській стороні знадобилося 20 військових ешелонів, що відповідає кількості 200 вагонів.

З урахуванням того, що в 2017 році Міністерство оборони Росії збирається відправити в білоруському напрямку в 20 разів більше вагонів, то це, швидше, свідчить про плани перекинути на територію Білорусі більшу частину нещодавно відтвореної 1-ї Гвардійської танкової армії Західного військового округу, ніж просто взяти участь у чергових спільних навчаннях.

Також потрібно враховувати, що певна кількість залізничних вагонів може проходити по секретній статті і не враховуватися в тендері – це звичайна практика при підготовці військових навчань. Так що доцільно помножити кількість вагонів на коефіцієнт 1,5 для отримання реального уявлення про масштаби перекидання російських військ", – розповів Сивицький.

У свою чергу старший аналітик "Білоруського інституту стратегічних досліджень" Денис Мельянцов, нагадує, що досі не закрите питання російської авіабази в Білорусі: "Поки воно відкладене через відчайдушного опір білоруської сторони.

Для Мінська російська авіабаза вкрай шкідлива, оскільки вона демонструє несамостійність Білорусі, сприяє погіршенню відносин з Україною і зростання напруженості із Заходом. І це в той час, коли Мінськ намагається домогтися визнання себе як нейтрального майданчику для переговорів і проводити багатовекторну політику".

Однак у цій історії важлива не стільки сама авіабаза (об'єкт якщо і буде відкрито, то не в чистому полі, а на наявній інфраструктурі військового аеродрому, і кілька тисяч вагонів для неї не потрібно), скільки наслідки перекидання такої кількості російських військ в Білорусь.

"Якщо така кількість вагонів не є випадковою помилкою, то можна говорити про непрямі свідчення того, що Кремль в 2017 році збирається вжити заходи по стратегічному розгортанню свого військового угруповання на білоруській території, що для Білорусі буде означати військове втручання Росії з метою встановлення повного військового і політичного контролю.

У разі великого регіонального конфлікту Білорусь, з одного боку, виступає буфером для Росії, а з іншого – саме з білоруської території російські війська можуть з'єднатися з угрупуванням в Калінінграді найбільш оперативним чином – від білоруського кордону до Калінінграда всього 70 км – і таким чином замкнути "прибалтійський котел".

У будь-якому разі, надання своєї території для агресивних дій Росії щодо третіх країн і України в тому числі прирівняє білоруську сторону до держави-агресора, на що офіційний Мінськ добровільно не піде в силу взятих на себе гарантій і відповідальності за підтримання регіональної безпеки і стабільності", – вважає Сивицький.

"Втім, дії представника Білорусі під час голосування в Третьому комітеті ООН за "кримську резолюцію" в ніч з 15 на 16 листопада змушують засумніватися в тому, що Мінськ дійсно хоче стати "миротворцем", - підсумував журналіст.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

США призупинили постачання боєприпасів Ізраїлю - ЗМІ

неділя, 5 травень 2024, 22:39

Минулого тижня адміністрація Байдена призупинила постачання боєприпасів, виготовлених у США, до Ізраїлю. Про це повідомляє Axios із посиланням на двох ізраїльських чиновників, передають Патріоти України. Зазначається, що США зупинили постачання зброї і...

Спланована стратегія: Полковник ЗСУ пояснив, чому росіяни тероризують Одесу і Харків

неділя, 5 травень 2024, 21:43

Систематичні обстріли Харкова та Одеси – це виконання не військових, а інформаційно-психологічних задач. Як пояснив в коментарі 24 каналу воєнний оглядач Роман Світан, агресор намагається тиснути на українське суспільство, аби так примусити країну до к...